1.591
20

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Tips om de kersthel te overleven

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Kerst, de gevaarlijkste periode van het jaar

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De zaterdag voor kerst is bij de winkels de drukste dag van het jaar. Ik voel me al wanhopig bij het idee dat ik met mijn karretje door een file van de andere karretjes de supermarkt door moet, wanhopig bezig me te herinneren wat ik allemaal mee moet brengen. En ik weet zeker dat er altijd iets is wat ik uiteindelijk toch vergeten ben, waarvoor ik nog een keer terug de kersthel in moet.

Die stress is vreselijk. Daar helpt de kerstmuziek niet tegen. Integendeel, ik haat die muziek en iedereen die ik ken heeft hetzelfde. Voor wie draaien ze die Amerikaanse white Christmas en Rudolph the red-nose raindeer dan in hemelsnaam? Kerststress, er is niets ergers. Kerst is dan ook de gevaarlijkste periode van het jaar. Het is de tijd van de hartinfarcten.

Vreemd is het natuurlijk niet, want families zitten noodgedwongen bij elkaar. Met hun nooit uitgesproken conflicten en ergernissen wordt de stress er niet minder op. Je moet koken voor te veel mensen en het moet uiteraard perfect zijn, maar oma kan niet tegen peper, opa mag geen zout en Harry is vegetariër. Kun je ook nog van alles apart voor ze koken. Je hangt bij elkaar, weet niet hoe je de dag door moet komen, beweegt nauwelijks, drinkt wat teveel (waardoor er nog meer kans is dat de ergernis uitbarst en de spanning toeneemt) en je tafelt ook te zwaar. Hartinfarct-tijd dus.

Steeds meer kranten en websites in de Verenigde Staten leveren daarom tips om de feestdagen veilig door te komen. Laten we het maar een soort  preventie noemen. We gaan voorkomen dat we slachtoffer worden van de kerstmuziek en de flauwe grappen om de tijd te doden. We beginnen vandaag. Een greep uit de tips:
1. Geef eenzelfde cadeau aan verschillende mensen. Als ze niet allemaal onder hetzelfde dak wonen, zullen ze daar nooit achterkomen.
2. Koop een echte kerstboom.
3. Geef geen geld uit aan dure cadeau’s, maak zelf iets.
4. Ruzies. Hoort erbij. Accepteer dat maar.

Hier de volledige lijst

Wonderlijk zo’n lijst van dingen waardoor je klaarblijkelijk gestresst raakt en waar je je dit jaar niet druk om maakt. Vanaf morgen zal ik proberen jullie veilig de kerstdagen door te voeren.


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje:
Knuffelhormoon, kun je daar nog iets anders mee?

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (20)