600
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Toets de wetenschap, maar geloof in de liefde

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over het navigeren door de wereld en in de liefde

Dit wordt een moeilijk stukje om te verwerken voor mensen die in de liefde geloven. En ik ben zo iemand. Maar ja, wetenschappers zeggen altijd dat ze niet op geloof af gaan maar op kennis, en het onderzoek dat ik vandaag tegenkwam maakt misschien wel iets duidelijk over verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben beter ruimtelijk inzicht, maar hoe heeft zich dat zo in de evolutie ontwikkeld?

Het onderzoek suggereert dat die kwaliteit bij mannen ontstaan is door de competitie tussen mannen: wie is het beste in staat zijn sperma te verspreiden en zo meer kinderen op de wereld te plaatsen? Ruimtelijk inzicht was nodig om beter lange afstanden af te leggen en de mannen die daarin het beste waren zouden daarom ook meer kinderen hebben.

Moeilijke elementen
Oei. Daar zitten een hoop moeilijke elementen in. Wie zegt dat vrouwen minder goed zijn in ruimtelijk inzicht? Dat verschil komt toch gewoon omdat meisjes roze jurkjes aan moeten van hun ouders en poppen op hun verjaardag krijgen, terwijl jongens kleren aan moeten waar je de vlekken niet goed op ziet, want die spelen nu eenmaal allerlei wilde spelletjes, voetballen en klimmen in bomen. Er zijn inderdaad een hoop van die veronderstelde verschillen tussen mannen en vrouwen die zo in de container kunnen. Geen glas, geen plastic, geen groen, geen papier, maar bij het overig vuil.

Deskundigen hebben in verschillende onderzoeken ontdekt dat ruimtelijk inzicht en navigatievaardigheden over alle culturen bekeken het meest tussen mannen en vrouwen verschillen. Let wel: ik heb al eens geschreven over onderzoeken dat vrouwen andere methoden hebben om toch te komen waar ze zijn willen. Mannen zijn te trots om de weg te vragen en dus moeten ze wel ruimtelijk inzicht hebben, vrouwen hebben daar geen last van en informeren gewoon hoe ze moeten rijden; bovendien snappen ze heel goed hoe de Tomtom werkt.

Poeha
De onderzoekers onderzochten twee stammen in Namibië: de Twe en Twinga. Ze leven nog in omstandigheden die niet door de komst van de moderne samenleving zijn veranderd. Ze reizen heen en weer tussen de plaatsen waar ze hun dieren laten grazen in de droge tijd en waar ze hun tuinen hebben in de natte tijd. Ze hebben ook vrije regels wat seks betreft. Dat was wel handig bij dit onderzoek. Als ze iemand op reis tegenkomen, dan is er weinig poeha als ze het ook samen doen. Dit is de context, maar vervolgens het onderzoek.

Eerst deden de onderzoekers tests om te zien hoe het met het ruimtelijke inzicht en de navigatievaardigheid was gesteld. Ja hoor, dat van de mannen bleek veel beter. Tussen de mannen onderling verschilde het ook sterk en het opvallende was dat de mannen die het beste ruimtelijk inzicht en navigatievaardigheden bezaten de meeste kinderen hadden. Vruchtbaarheid en succes in de voortplanting waren dus gebonden aan die skills.

Geloof
Lees het onderzoek zelf als je zoekt naar de argumenten om het onderuit te halen, want dat is wetenschappelijk verantwoord. Zeggen dat je het gewoon niet gelooft is dat niet. Als je ergens in wilt geloven, geloof dan in de liefde. Geloof dat die man met die ingebouwde Tomtom een vrouw tegenkomt in een dorp vlak bij de tuinen, haar aankijkt en dat het liefde op het eerste gezicht is. Geloof dat hij telkens toch het liefst naar haar terugkeert en verder natuurlijk zijn evolutionaire taak als zaadverspreider uitvoert.

En zij? Geloof dat ze hem gewoon de allerbeste van al die mannen die langskomen vindt en ze is slim. Ze heeft geen navigatievaardigheid nodig. Ze blijft zoveel mogelijk op de plek waar ze hem voor het eerst ontmoet heeft, want anders vindt hij haar nooit meer terug.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie