300
4

Organisatieadviseur - Rijnlands

Marc Oskam is auteur van het boek "Venijn in de start", een boek voor
leidinggevenden om teams op een Rijnlandse en eigentijdse manier aan te
sturen. Het vakmanschap van zijn/haar teamleden en alles wat zij dagelijks
meemaken dat van betekenis is, leert de leidinggevende met dit boek te
gebruiken om gewenste resultaten te bereiken. Meer informatie over boek en
dienstverlening: www.trias-o.nl. Marc Oskam is tevens docent wiskunde.

Toezicht leidt af

Er wordt maar zelden een probleem structureel opgelost met meer toezicht en meer regels

Door het nieuws over het COA, waar veel mis is met als kern van het probleem, zoals het nu lijkt, de voorzitter van de Raad van Bestuur, toont weer eens aan dat je niet veel hoeft te verwachten van een Raad van Toezicht. Daar zijn veel oorzaken voor aan te wijzen; in een sfeer van ons-kent-ons spreken toezichthouders de voorzitter van een Raad van Bestuur niet hard aan, zo’n raad heeft geen enkele voeling met en een beeld van hoe het er dagelijks in een organisatie aan toegaat en informatieachterstand (een raad hoeft echt niet te denken alles in handen te krijgen, bovendien is veel informatie niet op papier aan te leveren). Maar fundamenteler dan dat je er niet veel van hoeft te verwachten is dat “toezicht” eerder afleidt dan dat het ons verder brengt.

Er wordt maar zelden een probleem structureel opgelost met meer toezicht en meer regels. De roep om meer toezicht en regels is een reflex die de schade van het voortbestaan van een probleem beperkt en de weg naar de kern van het probleem blokkeert. COA-gate is hier ook een voorbeeld van.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) pleit in een advies aan de regering in plaats van met meer regels en toezicht aan te komen, te zoeken naar de systeemfout en die herstellen. De KNAW pleit er voor dat de wetenschap zich hierin meer dienstbaar zou moeten opstellen die kennis te leveren.

Zit de systeemfout bij het COA niet in het feit dat we hier te maken hebben met een organisatie die gedownsized moet worden, maar geleid werd alsof het een organisatie is met een groot groeipotentieel. Met alle egards van bestuurvoorzitter en directieleden die daarbij passen (overigens, kleiner worden kan ook met behoud van een goede dienstverlening waar het personeel in ieder geval wel voor staat).

Het zou niet gek zijn als elke Raad van Toezicht in ons land omgevormd wordt tot een ‘Raad van Systeemfouten’. Een Raad die voortdurend bezig is met de vraag; wat is hier Het Echte Probleem en ook openstaat voor het personeel om het management van een organisatie stevig bij de les te houden. En hard optreedt als ze zich niet op de echte problemen concentreren.

Dit is een bewerkte versie van de column op de site van OrganisatieActivist

Geef een reactie

Laatste reacties (4)