824
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Tongzoenen is net voetbalplaatjes ruilen

Betekent het dat je uit moet kijken met wie je kust?

Wij leven niet alleen hoor. Ik hoor wel eens mensen praten over andere planeten en dat daar ook leven is. Dat is me veel te ver en bovendien heeft niemand er ook maar een spatje bewijs voor. Dat geldt ook voor de mensen die moeite hebben met het nemen van afscheid van hun geliefden en overal tekenen zien dat ze er nog altijd zijn. Ik bedoel dan ook iets anders: echt leven.

We zijn omgeven door levende wezens die we niet zien, maar die stevige invloed hebben op de manier waarop we eten, de manier waarop we ziek worden en de manier waarop we gezond blijven. Ja eigenlijk vooral dat laatste. In ons lichaam zitten zo’n 100 biljoen micro-organismen. Dat is vele malen meer dan we lichaamscellen hebben.

Neem alleen al de mond. Daar leven 700 verschillende soorten van die kleine levende wezentjes in die we nooit zien, horen of voelen. Onderzoekers van TNO in Nederland vroegen zich af of kussen invloed heeft op de samenstelling van die microwereld in onze mond. Daarvoor bestudeerden ze 21 paren en ontdekten dat er in een kus van 10 seconden zo’n 80 miljoen bacteriën oversteken. Van hem naar haar en van haar naar hem. Het gaat natuurlijk niet om een vluchtig kusje op de wang, maar om echt ‘tongen’. Dat je het maar weet.

Je kunt je voorstellen dat als je een tijdje met iemand leeft, je op den duur dezelfde beestjes gaat delen. Het is net voetbalplaatjes ruilen. Mag ik die van jou, dan krijg je deze van mij? Met negen intieme kussen van 10 seconden per dag kom je met je partner uiteindelijk tot ongeveer een zelfde micro-organismen samenleving. Anderhalve minuut. Daar moet je natuurlijk wel even tijd voor vrij maken. In een druk leven schiet dat er te vaak bij in. In je agenda noteren. Heb ik haar al gekust? Heb ik hem al gezoend? Troost je, meer zoenen zorgt niet voor nog meer overeenkomst van je ‘microbioom’.

French kissWat zijn de gevolgen? Bacteriën zijn onmisbaar voor de vertering van je voedsel en voor de ontwikkeling van je immuniteit, maar ze gaan ook in interactie met meer dan alleen de darmen. Bepaalde bacteriën blijken bijvoorbeeld in verband te staan met de kans op groter gewicht. We weten inmiddels dat als je zwaar bent en een darmbacterietransplantatie ondergaat waardoor je bacteriën krijgt van een fit, slank persoon je af gaat vallen. Betekent dat dan dat je uit moet kijken met wie je kust? Dat is nu allemaal weer onduidelijk. Veel van het onderzoek naar de invloed van de bacteriën op de manier waarop we leven en gezond blijven staat nog in de kinderschoenen.

Belangrijk om te weten is misschien ook dat hondenliefhebbers bacteriën met hun hond delen. Onduidelijk is hoe dat gebeurt, maar mocht het door tongzoenen komen dan lijkt me dat met zo’n grote lap tong van zo´n hond om veel meer bacteriën te gaan dan 80 miljoen.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

cc-foto: Andrey Mindryukov


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)