8.868
58

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Top-10 liedjes om de kerst mee door te komen

'Hoe overleef ik de kerst?' Deel II: Top-tien liedjes waar je kriebels van in je buik krijgt

Ieder jaar kan niemand om de kerstdagen heen. 25 en 26 december staan hoe dan ook voor de deur. Of je het nu wil of niet. De Joop redactie vroeg een aantal opiniemakers hoe zij de kerst doorkomen. Zet je schrap voor een uitzinnige kerst en volg de rubriek: ‘Hoe overleef ik de kerst’. Deel II: Top-tien liedjes waar je kriebels van in je buik krijgt.


Helaas vierden wij vroeger thuis geen kerst. Om het gebrek aan een kerstboom, lichtjes en nepsneeuw in huis te compenseren, luisterde ik overmatig veel naar kerstliedjes. Toegegeven: een mens kan naar mijn mening nooit te veel naar kerstliedjes luisteren, maar in mijn geval kan mijn voorliefde voor het genre zo nu en dan bestempeld worden als ‘problematisch’. Menigmaal ben ik in de zomer betrapt op het mee neuriën van één van mijn favoriete nummers.

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen ‘kennis’ van muziek heb. Ik luister evenveel naar de Spice Girls als naar de Rolling Stones. Daarom vind ik het ook geoorloofd om hartje zomer nog steeds sleebellenmuziek uit mijn boxen te laten klinken.

In mijn top-tien van kerstnummers komen uiteraard een hoop klassiekers voor. De nummer één van ieder jaar (Wham met Last Christmas) heb ik echter buiten beschouwing gelaten, omdat ik het een gemeen nummer vind. Kerst gaat voor mij over liefde en hoop en niet over gebroken harten van vorig jaar. Bovendien zijn ideale kerstliedjes fluffy en dat is ‘Last Christmas’ niet. Daarom hier een lijst van nummers waar ik heerlijke kriebels van in mijn buik krijg:

Eén: Baby it’s cold outside – Louis Armstrong & Velma Middleton

In mijn iTunes heb ik meerdere versies van dit nummer staan. Ook Ella Fitzgerald weet Armstrong erg goed te begeleiden bij dit duet. Eén van mijn andere favoriete versies is die van actrice Zooey Deschanel in de film Elf. Stiekem ben ik gewoon verliefd op Deschanel. Maar wie niet? (Wie de serie ‘Who’s that girl’ waarin zij de hoofdrol vertolkt, nog niet gezien heeft, doen!).

Twee: Santa Claus is coming to town – Jackson 5

The Jackson 5, ik kon er als kind geen genoeg van krijgen. De enthousiasme waarmee dit nummer wordt gezongen kan me elk jaar weer opzwepen. Ergens vond ik de tekst ‘hij weet of je stout of lief bent geweest, dus wees in go(e)dsnaam goed’ angstaanjagend, maar Zwarte Piet was enger en die was al lang het land uit. Nergens voor te vrezen dus.

Drie: It’s beginning to look a lot like Christmas – Bing Crosby

Onlangs ben ik een week in New York geweest. Ik had geluk: op mijn allerlaatste dag in de Grote Appel werden de eerste kerstversieringen opgehangen. De lichtjes-gekte van de Verenigde Staten ken ik natuurlijk uit allerlei films en tv-series. Mijn oude buren probeerden elk jaar hun huis een Amerikaanse touch te geven, maar het moet gezegd: We bakken er hier niets van. Maar met dit nummer waan ik me dit jaar toch een beetje in Winter Wonder Land.

Vier: Rudolph the rednosed reindeer – Jack Johnson

Het is niet helemaal eerlijk dat deze versie van dit nummer in de top-tien staat, maar de versie die ik hier eigenlijk wilde hebben, is nergens te vinden. Mijn oude basisschoolleraar was een net zo grote fan van kerstmuziek als ik (hij krijgt daarom ook de schuld van mijn obsessie). Meneer C. had bovendien ook nog een andere obsessie: Duitsers die Engelse liedjes zingen met een Duits accent. De half-Duitse versie van dit nummer stond drie winters achter elkaar op repeat met als gevolg dat ik elk jaar vol-automatisch ‘Rudolph ze rednooz raindear ♫’ zing. De versie van Jack Johnson is echter ook heerlijk om zondagmorgen warme chocolademelk bij te drinken, terwijl de verwarming aan staat, het buiten sneeuwt en je geliefde cupcakes staat te bakken.

Vijf: All I want for Christmas is you – Mariah Carey

Als je me hierna niet meer serieus wil nemen, dan mag dat, maar van dit nummer krijg ik de maximaal te behalen hoeveelheid kriebels in mijn buik. Als jong meisje droomde ik van een witte kerst met mijn Prins op het Witte Paard. Het samen maken van een sneeuwpop, rollen door de sneeuw en het houden van een sneeuwballengevecht leek mij één van de meest romantische dingen van het seizoen. Inmiddels weet ik beter. Sneeuw is koud. Maar het gevoel bij dit nummer blijft hetzelfde.

Zes: Happy Christmas (War is over) – John Lennon

Wat is een top-tien lijst van kerstnummers zonder wat bezinning? Dit nummer, geschreven als protestlied tegen de oorlog in Vietnam, zet me elk jaar weer aan het denken: ‘Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan?’ maar liever: ‘wat ga ik het komend jaar doen, om ervoor te zorgen dat anderen in de wereld het beter krijgen?’

Zeven: Santa Baby – Cynthia Basinet

Hoewel men vaak denkt dat Marilyn Monroe dit nummer heeft gezongen, was het eigenlijk Cynthia Basinet. Het nummer staat in mijn top-tien omdat het asociaal consumptief is, en zeg nu zelf: dat is kerst met alle cadeautjes natuurlijk ook. Desalniettemin gaat het nummer uit van liefde tussen Basinet en ‘haar’ Kerstman. Naast de waslijst aan peperdure cadeautjes wil ze niets liever dan het aller prijzigste: zijn hart.

Acht: The Christmas song – Nat King Cole

Een klassieker, waar ik echt niets aan hoef toe te voegen.

Negen: I saw mommy kissing Santa Claus – Dionne Bromfield

Voor elk jong kind moet dit een verwarrend beeld zijn. De Kerstman zoenend met moederlief, terwijl pappa moest overwerken. Ik kan me echter goed inbeelden dat het voor desbetreffende ouders een opluchting is wanneer het kind eindelijk het bord heeft leeggegeten, alle cadeautjes heeft opengemaakt, de tanden heeft gepoetst en in bed ligt. Kleine tip voor de ouders: Speel deze kerst toch maar geen rollenspel.

Tien: Jingle Bell Rock – Lindsay Lohan

Als je me me nog serieus nam na de bovenste negen nummers en tot hier hebt doorgelezen, dan kan dit nummer er ook nog wel bij. Jingle Bell Rock, gezongen door onder meer actrice Lindsay Lohan in de film Mean Girls, bezorgt de tiener in mij elke keer weer kippenvel. Het is geen uitstekende zangkwaliteit die de dame hier tentoonstelt, maar in de context van de film (die ik gemiddeld één keer per drie maanden bekijk) is het een echt ‘yes!-moment’.

Hier de playlist op Spotify (alleen de nummers 9 & 10 zijn alternatieve versies)

p.s. Voor wie echt geen genoeg kan krijgen van mijn muziek smaak, dit nummer wordt deze kerst gegarandeerd een wereldhit!

Lees ook: Top-10 recepten om de kerst mee door te komen van Joyce de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (58)