Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Top ING deugt niet voor zijn werk

  •  
23-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik ben ING klant omdat de Postbank door hen is overgenomen. Niet lang meer
Hommen en Co, die van de ING, zouden eigenlijk een malus moeten krijgen: een flinke boete voor hun stupide optreden. Vandaag melden ze dat ze hun bonus niet zullen opvragen, maar de schade die hun oorspronkelijke actie heeft veroorzaakt is vele miljoenen groter dan de bonussen die ze nu laten liggen. Dat als excuus wordt aangevoerd dat ze zich hielden aan de regeltjes die Financiën heeft opgesteld maakt het eigenlijk alleen maar erger. Het was legitiem graaien. Niet verder over nagedacht.
Je kunt alleen maar vaststellen dat deze mensen niet geschikt zijn voor hun werk, juist omdat ze niet hebben voorzien wat de reactie zou zijn op hun graaiwerk. Dat ze domme bankiers zijn die er op rekenen als ze de volgende keer in de problemen komen, ze weer door de overheid worden gered, is een te slap excuus. Het is ook geen kritiek op ING, zoals Hommen in zijn stukje zelfrechtvaardiging stelt, het is kritiek op Hommen en Co. Zit er niemand in die Raad van Bestuur, niemand in de Raad van Commissarissen (incl. ex FNV’ers) die zag dat dit niet kon? Een brevet van onvermogen waaraan, zoals alles in de financiële crisis voor de beheerders, geen prijskaartje hangt. Ik ben ING klant omdat de Postbank door hen is overgenomen. Niet lang meer.
Het zijn niet alleen de bankiers die de weg kwijt zijn omdat ze hun fatsoen verloren hebben. Ook ondernemers in andere industrieën. Een opiniestuk in de Financial Times maakt korte metten met de directeur van Kraft, Irene Rosenfeld. Die werd tot drie keer toe gevraagd om te verschijnen voor een panel van het Britse parlement omdat Kraft bij de overname van Cadbury een flink probleem had veroorzaakt (niet geheel te verwijten, maar een probleem dat uitleg verdiende). Mevrouw Rosenfeld weigerde en stuurde een jurist toen er een video link werd opgezet.
De opinieschrijver stelt terecht vast dat het een ondernemer, een voorbeeld in de industriële wereld, zou bekomen om een paar uur uit te leggen en, zeker, ook het doelwit van kritiek te zijn. Part of the job en met zo’n inkomen inderdaad niet te veel gevraagd (Rosenfeld verdiende in 2009 26,3 miljoen!). De schrijver wijst voor het gebrek aan realiteitszin dat ook Hommen en Co lieten zien op de bazen van de auto-industrie die in hun privé jets naar Washington kwamen om het publiek te vragen hun bedrijven te redden. En dan die Goldman arrogante kwast die denkt dat bankiers ‘gods werk’ doen. Je hoeft niet te geloven om dat stupide te vinden en maatschappelijk gezien, verrot.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Frans Verhagen.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.