493
3

Televisiemaker

Bert van der Veer is geboren op 13 maart 1951 in Bergen op Zoom.
Hij begon zijn carrière als dagbladjournalist bij de Tubantia in Enschede.
Vanaf 1976 koos hij voornamelijk voor de televisie. Hij werd regisseur van o.a. Toppop en Tineke. Met Henny Huismans Surpriseshow won hij de Televierring.
In 1992 werd hij programmadirecteur van RTL 4. Hij gaf ook leiding aan RTL 5 en Veronica. De laatste jaren is Van der Veer ook weer wat meer schrijvend actief. Hij schrijft boeken, columns voor AM en Broadcast Magazine, artikelen in VARA TV-magazine. Daarnaast was hij regisseur van Barend en Van Dorp en vervolgens Pauw en Witteman.

Topsport

Hein Verbruggen, erelid van het IOC, is tegen het toekennen van de Olympische Spelen 2028 aan Nederland om de verkeerde redenen.

Zijn voornaamste argument is dat Nederland te weinig geld steekt in topsport: op een begroting van 120 slechts 20 miljoen. Hij trekt de vergelijking met Australië, een land met evenveel inwoners. Daar ging tien jaar geleden al 300 miljoen in topsport, weet Verbruggen. Dat is dus maar liefst 15 keer zo veel. Dat moet zich wel vertalen in ‘de medaillespiegel’.

Nederland verlaat Vancouver met 8 medailles, Australië haalde er 3 binnen. Vier jaar geleden waren dat er 9 voor het homeland van Verbruggen, maar slechts 2 voor het topsportkoesterende continent. Natuurlijk, dat waren de winterspelen.
In China deed Australië het echt beter dan Nederland: 46 tegen 16. dat is dus drie keer zoveel.  Knap en vast het gevolg van beleid, maar genoeg voor 300 miljoen investering? Athene bood in 2006 nauwelijks een ander beeld: 22 tegen 49.

De resultaten van Australië rechtvaardigen geen extra investering in topsport. Al moet de mening van Anton Geesink nog even worden afgewacht…

Dt stuk staat ook op bertvanderveer.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (3)