444
9

Journalist

Ewoud Kieviet is freelance journalist die werkt voor verschillende landelijke en regionale omroepen als verslaggever en redacteur

Tour de France: Spanning versus sportprestatie

Een gedoodverfde winnaar is bijzonder, maakt het er niet spannender op

Daar stond hij stralend, vechtend tegen de tranen op het hoogste trapje van het podium. Voor de in Kenia geboren Brit Christopher Froome klonk het God save the Queen op de Champs-Élysées in Parijs. Het verschil tussen hem en die twee mannen naast hem was maar liefst meer dan vijf minuten. En dat is lang geleden.

Het meest opvallende moment van deze Tour de France was voor mij het gejoel dat Froome ontving tijdens de beklimming van de illustere Alpe d’Huez. Terwijl de gele truidrager last krijgt van een hongerklop laten de wielerfans langs de kant van de weg boegeroep horen. Raar, zou je zeggen, een op en top sportman rijdt een weergaloze Ronde van Frankrijk en zet zijn concurrenten op minuten. Dat is een fantastische sportprestatie waarvoor je vooral bewondering zou moeten hebben.

En toch, ik begreep die fans wel. Chris Froome had tijdens de eerste tweeënhalve week van de Tour al zó gedomineerd dat alle spanning om de strijd van de eerste plaats was verdwenen. Het moest heel raar lopen wilde het nog spannend worden wie er op zondag 21 mei op het hoogste trapje van het podium zou staan. Of toch, zou zijn hongerklop verandering brengen? Nee, ook dit maal bleef de kopman van de Sky-ploeg overeind en bleef de spanning uit. En spanning is wat een goede wielerwedstrijd nodig heeft, zeker een grote wedstrijd als de Tour de France.

Als je een onderscheid mag maken zijn liefhebbers van de wielersport grofweg in twee categorieën in te delen. Liefhebbers van grote sportprestaties en liefhebbers van spannende wedstrijden. Ik behoor tot die laatste categorie. Tijdens de Armstrongjaren hoopte ik vurig dat Ullrich het hem moeilijk zou maken en de laatste jaren baalde ik als Schleck Contador moest laten gaan. Bijna hoop je dat er iets raars gebeurd met de leider van het klassement, zoals met die waaieretappe dit jaar.

Uiteindelijk staat er een groot winnaar daar op de Champs-Élysées. We hebben een schitterende Ronde van Frankrijk gezien en er mocht maar één iemand deze ronde winnen. Maar Chris, mag je voorsprong volgend jaar iets minder groot zijn?
Volg Ewoud Kieviet ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (9)