635
7

Student Journalistiek en Nieuwe Media

Frances Vermeeren (Rotterdam, 1992) studeert Journalistiek en Nieuwe Media. Naast haar studie werkt ze mee aan Vrouw&Passie Magazine, is ze redactielid bij Omroep Zuidplas en vervult ze de functie PR en communicatie bij De Jonge Krijger (projectbureau voor jongeren, werk en scholing). Schrijven doet ze het allerliefste en hier houdt ze zich dagelijks mee bezig in haar blog.

Tovenaars

Wat een nieuwe journalist moet kunnen

Afgelopen woensdag was ik bij het introductiecollege voor de nieuwe minor- en premaster studenten van de opleiding ‘Journalistiek en Nieuwe Media’ aan de Universiteit Leiden. Als één van de vijf gelukkige studenten mag ik de pre-master gaan volgen.

Piet Bakker, lector aan de Hogeschool Utrecht, gaf de lezing: ‘Iedereen journalist!’ naar de gelijknamige documentaire waar hij ook in verscheen. “Let op het uitroepteken in de titel”, benadrukte Bakker. Het uitroepteken illustreerde volgens hem onder andere iets positiefs. “Ze waren te negatief in de documentaire.” Ondanks deze introductie waren de eerste paar punten die hij noemde ook… negatief.

#peoplewatching This guy is a WAMU reporter, apparently. I'm fascinated.Dat wéét ik nu wel, dacht ik tijdens de opsomming. Ja, de journalistiek verandert. Ja, er zijn weinig banen. Ja, internet is ‘moeilijk’. Die fase hebben we gehad. Nu wil ik praten in termen van mogelijkheden. Brainstormen.

Het is nu anders en lastig, maar hoe gaan we ons werk aanpakken? We moeten stoppen met discussiëren over wat er allemaal mis is en waarom. We moeten lezingen geven en documentaires maken die nieuwe journalisten en oude rotten in het vak stimuleren om anders te denken. Met name in oplossingen. De vraag is alleen nog: hoe doe je dat?

Nieuwe journalisten
Wat ik vernieuwend vond aan de lezing van Piet Bakker, was dat hij aan de hand van een vacaturetekst uitlegde dat aankomende journalisten ‘tovenaars’ moeten zijn. De vacature bevatte een lijst met functie-eisen die je normaal gesproken in drie verschillende banen zou moeten vervullen. Piet noemde de volgende vier punten als eisen voor de ‘nieuwe journalist’:
– traditionele kwaliteiten hebben;
– technisch tot de voorhoede behoren;
– netwerken kunnen bouwen en onderhouden
– en zelf iets ondernemen.

Natuurlijk valt over deze vier punten te discussiëren. Toch vind ik ze waardevol. Voor het eerst hoorde ik concreet wat volgens een professional de ‘definitie’ is van de nieuwe journalist.

Aardig kunnen schrijven is niet meer genoeg. Zorg maar eens dat je ook een website kunt bewerken met HTML en SEO-teksten kunt maken. “Vroeger kreeg je een opdracht en zei de redacteur wat je moest doen. Tegenwoordig ben jijzelf de initiatiefnemer”, aldus Bakker. Niet anders dan ik van mijn huidige baantje gewend ben, dacht ik.

Uit de lezing ‘Iedereen Journalist!’ kun je concluderen dat in de toekomst de journalistiek een veel breder vak wordt dan dat het voorheen is geweest. ‘Stukkenschrijvers’ worden allrounders en journalisten die dat niet kunnen bijhouden vliegen eruit. Voor mij nu de uitdaging om mijn kennis en kwaliteiten zodanig te ontwikkelen dat ik straks bovenaan de stapel met CV’s lig.

Volg Frances ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (7)