357
0

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Trafigura legt iedereen het zwijgen op

Britse media mogen zelfs niet melden dat ze zijn aangeklaagd

Rechter verbiedt dat The Guardian kamervraag publiceert. En alles daaromheen.

Het is een bizar verhaal. De Britse krant The Guardian bericht dat ze geen verslag mag doen van een vraag die door een parlementslid aan de minister is gesteld. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die tegen de krant is aangespannen. Door wie? Dat mag de krant niet zeggen. Welke vraag, welke minister? Ook dat mag de krant niet melden.

Waarom mag de krant dat niet vertellen? Je raadt het nooit: Zelfs dat mag de krant niet aan zijn lezers uitleggen.

Er is kortom sprake van een totaalverbod. Gelukkig is er internet. Hier staat waar het om gaat. Om het in Amsterdam gevestigde Trafigura, het bedrijf dat met de Probo Koala een scheepslading giftig afval dumpte in Ivoorkust waarna 15 mensen stierven en duizenden ziek werden.

Die rechtszaak en de draconische breidel is tekenend voor de berichtgeving rond Trafigura. Vorige week deed Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen op De Nieuwe Reporter een boekje open over hoe het bedrijf journalisten bestrijdt. Lees en huiver.

UPDATE 15:00: het publicatieverbod is opgeheven. Volgens acteur Stephen Fry is dat mede te danken aan het rumoer vandaag op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (0)