Laatste update 19:40
14.008
8

schrijfster/journalist

Annemarie Haverkamp is 42 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt op de wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in twee boeken. Haar eerste non-fictieroman Dolgelukkig zijn wij verscheen 19 oktober 2010 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het taboedoorbrekende boek genereerde veel media-aandacht. Annemarie studeerde culturele antropologie, werkte als redacteur, redactiechef en columnist bij De Gelderlander, was chef van het Arnhem/Nijmegen-magazine Luxity en is nu hoofdredacteur van universiteitsblad Vox.

Transavia

Waar ik weinig sympathie voor kan opbrengen, is de absolute onbereikbaarheid van de vliegtuigmaatschappij die ons naar Spanje zou brengen

Job – zestien – is door een chromosoomafwijking verstandelijk en lichamelijk gehandicapt.

cc-foto: Victor

Als u dit leest, hadden we al bijna in het vliegtuig naar Valencia moeten zitten. Net als de afgelopen jaren wachtte daar een ruim huurappartement, ideaal voor een gezin met rolstoeljongen. Zwembad voor de deur, uitzicht op zee.

Maar helaas, vanwege corona valt onze vakantie – evenals die van veel andere mensen – in het water. We kunnen er mee leven, want overmacht. Waar ik weinig sympathie voor kan opbrengen, is de absolute onbereikbaarheid van de vliegtuigmaatschappij die ons naar Spanje zou brengen. Alsof Transavia voor ons niet meer wil bestaan.

We bellen al weken. De vliegmaatschappij meldt op zijn site dat klanten die nu niet mee willen op een geboekte reis, hun tickets tot 31 maart 2021 kunnen opmaken. Dat gaat niet in ons geval, want gezien Jobs kwetsbare longen piekeren we er niet over in een vliegtuig te gaan zitten. Daarbij levert het verplichte mondkapje ons kind grote problemen op. Job heeft een afwijkende anatomie waardoor dat bij hem niet gaat. Hij snapt ook niet dat zo’n lap op moet blijven. Onder de voorwaarde ‘mondkapjes verplicht’ hadden we nooit een vliegreis met Job geboekt. Transavia veranderde – om begrijpelijke redenen – de spelregels, alleen kunnen wij nu niet meer meedoen.

Rob en ik hebben er uren vergeefs telefoneren opzitten. Mailen is zinloos, meldt de site. ‘App ons maar.’ Dat deden we – ‘fijn dat je contact met ons opneemt’ – met pas een antwoord tot gevolg toen ik terloops meldde dat ik journalist was. Toen wilde Transavia wel kijken ‘of we hier iets in kunnen betekenen’ en zou binnen anderhalve week een mail volgen. We wachten nog steeds.

Ik loop over van begrip voor bedrijven die het moeilijk hebben. Moet er niet aan denken dat wij met z’n allen net zo niet thuis hadden gegeven toen de vliegmaatschappijen in de problemen zaten.

De column van Annemarie is in augustus terug.


Laatste publicatie van Annemarie Haverkamp

  • Ik heb geleefd

    Wat de dood je kan leren over het leven

    maart 2021


Geef een reactie

Laatste reacties (8)