3.221
39

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Treden de presentatoren van het Eurovisie Songfestival soms ook gratis op?

Verrichten de presentatoren straks ook vrijwilligerswerk? Komen zij niet in aanmerking voor een honorarium en betalen zij zelf de overnachting in Hotel New York?

De NPO heeft het kabinet een subsidie van 12,4 miljoen euro gevraagd om het Eurovisie Songfestival een beetje behoorlijk in beeld te brengen. Daarnaast deed ze een beroep op vrijwilligers om zich veertien dagen uit de naad te werken. Dit vindt men in Hilversum een unieke ervaring en daarom hoeft er geen enkele vergoeding tegenover te staan, ook niet voor reis- en verblijfkosten.

Teach in | foto: Nationaal Archief

Ondertussen wordt het volk aan alle kanten wijs gemaakt dat het zo’n geweldige PR-stunt is om het Eurovisie Songfestival te organiseren. Het land krijgt voor honderden miljoenen gratis reclame wat het bedrijfsleven extra bestellingen oplevert en de hotels meer gasten. Het is geen kostenpost. Het mag niet worden vergeleken met keizer Nero die in zijn Gouden Huis een feest aanricht. Het is een investering in de schitterende toekomst van Nederland.

Verrichten de presentatoren straks ook vrijwilligerswerk? Komen zij niet in aanmerking voor een honorarium en betalen zij zelf de overnachting in Hotel New York? Doen de toeleveringsbedrijven het ook allemaal gratis omdat het zo’n unieke ervaring is Nederland aan PR te helpen door middel van zo’n festival? Doen ze het allemaal voor de eer en voor de vlag?

Dan is het voor de organisatie moreel te overwegen om vrijwilligers op te roepen. Anders herschikt de NPO zijn budget maar zodat er geld genoeg overblijft om een uitzendbureau in te schakelen voor de grote hoeveelheid tijdelijke baantjes die kennelijk geschapen moeten worden om het festival in goede banen te leiden.

Zijn ze helemaal besodemieterd?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (39)