3.910
19

Muzikant, schrijver, componist

Erwin Angad-Gaur (1970) studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen in Rotterdam en is schrijver, muzikant en componist. In 2017 verscheen onder het half-pseudoniem Erwin Gaur zijn debuutroman ‘Gardi’.
(Foto gemaakt door Sebastian Beijersbergen)

Trial by media, over Camiel, Boef en dj Dane

De incidenten zijn volstrekt onvergelijkbaar. Er een lijn in willen zien is dan ook onredelijk. Ongelijke monniken zijn niet onder een kap te vangen

Dus Camiel is exit. Ooit de gedroomde opvolger van Balkenende… Er is ons veel bespaard gebleven.

Het boek kan gesloten worden.

Rapper Boef, onderwijl, verblijft in een schrijverskamp in de Ardennen. Te hopen is dat hij er niet opnieuw autopech zal krijgen.

Hij heeft de tijd om zich aan nieuw werk te wijden. Veel van zijn optredens werden gecanceld dezer dagen. Maar zijn publieke geseling zal van beperkte duur zijn.

Het past rappers bovendien, volgens sommigen althans, krasse taal te bezigen. Niet elke Nederrapper is een knuffelallochtoon.

Dj Frank Dane mag ondertussen ongestoord door plaatjes heen blijven praten op radio 538. En mag zo nu en dan aanschuiven bij RTL Boulevard om de transgressies van anderen lachend onder onze aandacht te brengen. Zijn excuses bleken genoeg.

De incidenten zijn volstrekt onvergelijkbaar. Er een lijn in willen zien is dan ook onredelijk. Ongelijke monniken zijn niet onder een kap te vangen. ‘De Nederlander bestaat niet’, sprak iemand ooit, en gelijk had ze. Zoals ‘de publieke overtreding’ niet bestaat.

Toch mag het een verheugende start van het nieuwe jaar heten dat lijnen worden getrokken. Dat een ‘nieuwe moraliteit’, of een oude zo men wil, gestalte krijgt.

Onduidelijk in onze mediacratie blijft evengoed, hoe onvergelijkbaar zaken ook zijn, hoe het wetboek van trial by media nu eigenlijk werkt.

Wie zich in een publieke functie begeeft, in de ruimste zin des woords, onderwerpt zich aan ons aller luimen. Aan de marktwerking van meningen die maken en breken kan, vergeven, vergoelijken en afrekenen. We zijn er allen deel van. Maar de uitkomsten zijn volatieler dan ooit. (Zoals ook onze formele volksraadplegingen. Zoals ons welbevinden, volgens wisselend onderzoek: onze welvaart is hoog; ons vertrouwen is laag.)

The wisdom of the crowd, het bestaat en is waardevol. Dat het nieuwe kabinet zelfs het raadgevend referendum afschaffen wil, is in deze dagen van volksmeningen, van peilingen en van democratisering door media en techniek onbegrijpelijk. Maar wanneer spreken wij van wijsheid en wanneer passeren wij het punt van volksgericht? Ook ik ben er niet uit.

En ook ik doe vrolijk mee.

Camiel gun ik een baan in de luwte. Boef een vlog bij het AD en DJ Dane een gouden handdruk. Of, althans, in zijn geval; een koperen dan.

Wij ploegen vrolijk voort. En spuien onze meningen. En daar zult u het mee moeten doen.


Laatste publicatie van Erwin Angad-Gaur

  • Gardi

    Een korte roman over obsessie, over liefde en de impact van terreur

    Februari 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (19)