606
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Troost in de fles

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Een verband tussen huwelijkse staat en alcoholgebruik?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Bestaat er verband tussen de huwelijkse staat en alcoholgebruik? Daar kunnen onderzoekers nu een antwoord op geven.

Ze bekeken de gegevens van een aantal grote onderzoeken en kwamen zo aan informatie over 5300 mensen. Bovendien interviewden ze er zelf ook nog eens 130. Wat blijkt? Vrouwen gaan meer alcohol drinken als ze getrouwd zijn, terwijl mannen juist meer alcohol gebruiken als ze gescheiden zijn.

Ongetrouwde en gescheiden vrouwen drinken minder dan getrouwde vrouwen. Ze maken vaak kennis met alcohol via hun partner. Mannen hebben nu eenmaal veel meer een drankcultuur. Na een scheiding is degene die altijd vraagt ‘zullen we gezellig samen iets drinken’ uit je leven en keer je als vrouw terug naar je oude, gezonde gedrag.

Voor mannen zou alcoholconsumptie een mechanisme zijn om met stress om te gaan en een leven na de scheiding is stressvol. Zou ik nu ook moeten concluderen dat het getrouwde leven voor mannen geen stress geeft?

Het weetje van donderdag nalezen: Gek van Koopjesdagen

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)