969
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Trouw niet te vroeg

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over relaties

Min of meer toevallig zag ik een artikel over waarom huwelijken langer stand houden dan relaties waarin mensen samenwonen. Natuurlijk is dat interessant op zich, maar veel boeiender vond ik nog een andere uitkomst, namelijk dat als mensen wat ouder zijn als ze aan een relatie beginnen de kans groter is dat ze bij elkaar blijven.

Eerst maar even over het samenwonen ten opzichte van het huwelijk. Voor veel mensen is het samenwonen zoiets als een proefperiode. Even kijken of het werkt. Een paar proefrondjes maken voor je de auto aanschaft. Uit allerlei onderzoeken bleek dat mensen die samen wonen dus vaker uiteen gaan dan getrouwde stellen en allerlei dominees, lieve Lita’s en andere wijspraters adviseerden mensen daarom maar liever af te wachten en voor het huwelijk te gaan. “Je wilt toch geen afgelikte boterham zijn?” Waarschuwden moeders hun dochters vroeger.

Dat uitgangspunt weerlegt dit onderzoek echter, want omdat samenwonen meestal automatisch overgaat in een huwelijk, gaat het eigenlijk om de leeftijd. Als je namelijk jong begint valt de relatie vaker uit elkaar en omdat samenwonen aan het huwelijk voorafgaat verklaart dat het verschil.

Kijk je uitsluitend naar leeftijd dan is er geen verschil meer. Omdat mijn vrouw en ik begonnen toen zij 18 en ik 22 was, maar na 43 jaar nog steeds bij elkaar zijn, word ik geboeid door onderzoeken die iets kunnen vertellen over wat mensen bij elkaar houdt. Het schijnt dat voor een aantal mensen het delen van het bed en de rekeningen al genoeg is om maar door te gaan. Dat geldt zeker als er een stevige hypotheek bij komt. En ook is een niet geplande zwangerschap een reden om bij elkaar te blijven. Leuk, samen vadertje en moedertje spelen.

Dan ben ik tot slot natuurlijk vooral nieuwsgierig wat dan wel de leeftijd mag zijn waarop je voor het huwelijk geschikt bent. Dat zou 23 jaar zijn en er is geen verschil tussen mannen en vrouwen. Mijn vrouw en ik waren er dus eigenlijk niet aan toe. Ouwe zieltjes dus misschien.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)