982
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Trouwen als maagd

Kuisheid prediken in een wereld die vergeven is van de lichamelijkheid

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als maagd het huwelijk in? In de Verenigde Staten is dat idee sinds de jaren ’90 opgeleefd. Niet alleen leefde dat idee altijd al in streng religieuze gemeenschappen, maar de voorstanders leken de wind in de zeilen te krijgen omdat in die tijd er nogal wat nadruk kwam te liggen op mogelijke gevolgen van seksueel gedrag voor wat betreft de kans om met hiv geïnfecteerd te worden.

De meest voor de hand liggende interventie leek het om gebruik van het condoom te bevorderen. Er werden campagnes ontwikkeld om te zorgen dat jonge mensen wisten wat een condoom is, waar je die kunt kopen, hoe je die moet gebruiken en er werden ook vrouwencondooms ontwikkeld zodat het niet alleen maar een jongensding was.

Mensen met streng religieuze achtergrond zagen daar niets in. Ze zagen het als het bevorderen van promiscuïteit (een schitterend woord overigens, maar gebruikt op een vreemde manier). Vanuit die kring werd erop gewezen dat de beste manier om hiv-infectie tegen te gaan was om geen seks voor het huwelijk te hebben en eenmaal getrouwd om trouw te zijn. Zij vonden de paus aan hun zijde.

Maar wat moet je met zulke adviezen in de echte wereld? Omdat het ook om investeringen in preventiecampagnes ging werd in VS een soort compromis gevonden door het bevorderen van de ABC campagne: Abstinence, Be faithful and use a Condom. Dus zo’n condoom was een laatste redmiddel en niet het eerste waar je aan mocht denken. Omdat de VS dominant in de internationale ontwikkelingshulp zit, kwam je in de kleinste dorpen van Zambia of Ghana van die ABC borden tegen.

Maar hoe krijg je meisjes van 16, 17 zo ver om zich daaraan te houden? Er werden campagnes ontwikkeld waarin meisjes hun hart aan vader gaven, die het dan weer doorgaf als ze met de juiste man trouwden. Ze gingen samen met papa op de foto als een soort ritueel om dat te bevestigen. Ik kreeg daar een laffe smaak van in de mond, een beetje vies is het. Of je kon een ring kopen (Amerikanen weten overal geld van te maken) en daarmee te bevestigen dat het de moeite waard is om te wachten .

Er is nu een reality-serie op de Amerikaanse televisie over meisjes waarin kijkers kunnen volgen hoe het meisjes vergaat als ze in de maagdelijkheidsobsessie terecht komen van deze cultus van vereerders van uitstel van lichamelijk liefde. Het staat allemaal in het bijbelboek Thessaloniërs: “God heeft je niet geroepen om een onrein leven te leiden, maar om de heiligheid van je lichaam te bewaren.”  

Jaren lang hebben kerkelijke groepen onderzoek gesponsord om aan te tonen dat condoomcampagnes mensen leiden naar verderfelijkheid en tegelijkertijd financierden niet-kerkelijke groepen onderzoek om aan te tonen dat de maagdelijkheidsplannen geen effect hadden op aids en hiv hebben. Miljoenen werd verprutst, maar uiteindelijk was wel duidelijk dat dat gedoe rond maagdelijkheid geen effect heeft op het verminderen van hiv.

In de realityshow in de VS wordt dat wel een beetje duidelijk. Hoe ga je überhaupt om met een wereld die in elke advertentie en elk sportevenement lichamelijkheid en gebruik van je lichaam preekt. Wat moet je als je in een wereld leeft waarin films en ontbijtshows het seksuele leven van bekende mensen aan de orde stellen? Je worthtowait-ringetje blijven dragen?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Vaker seksen dan de buren maakt gelukkig

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)