398
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Trouwen maakt mannen minder crimineel

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de impact van hormonen en huwelijk op mannenlevens

Heeft het huwelijk een positief effect op mannen? Ze zijn immers van nature wat agressiever aangelegd dan vrouwen en meer op hun positie in de buitenwereld gericht. Dat komt door hun mannelijke hormoontjes, die hen competatiever maken en bij de geringste bedreiging (ingebeeld of niet) al een beetje laat blazen.

Ik moest daar aan denken toen ik dit bericht in het vakblad Psychology, Crime & Law (bestaat dat blad? Verzint hij het niet? Ja, dat blad bestaat) las waarin staat dat mannen, die voor hun huwelijk vaak met de wet in aanraking kwamen, als ze eenmaal getrouwd zijn zich een stuk beter gedragen. Maar wat gebeurt er als ze weer gescheiden zijn? 

Boefjes
De onderzoekers gebruikten gegevens van 400 mannen over een periode van vijftig jaar. De uitkomsten zijn duidelijk, zij het niet verbazingwekkend. Eenmaal gescheiden worden ze weer vaker boefjes. Volgens de onderzoekers raken mannen dan buiten de context en routine van een gezin en worden ze daardoor asocialer, waardoor ze zich kwetsbaarder voelen. Bovendien hebben ze meer tijd om met slechte vrienden om te gaan, waarbij ze meer geld opmaken en financiële problemen krijgen. Daar komt nog bovenop dat zulke mannen gewoon niets meer te verliezen hebben. Het is een beetje de wijsheid uit Country & Western liedjes. Zij heeft hem verlaten en wat moet hij dan nog met zijn leven?

Penoza
Maar waardoor kwam het huwelijk eigenlijk in problemen? Door dezelfde hormoontjes van die mannen nemen ze meer risico’s en vertonen ze asociaal gedrag. Dat houden nu eenmaal lang niet alle vrouwen uit, of je moet uit de familie van mevrouw Penoza komen. De adviezen van de onderzoekers zijn wonderlijk: het belang van een stabiele relatie is groot en dus moet er meer begeleiding van adolescenten in moeilijke milieus komen, om hen op het belang van een goede relatie te wijzen en te waarschuwen voor de risico’s van drugs- en alcoholmisbruik. Ja, ja, ja…

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: En ze leefden nog lang en … gezond

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)