18.856
72

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Trouwen met een meisje van zes jaar

Minachtig voor vrouwen is de bron van grote sociale problemen in Turkije en wordt in stand gehouden door islamgeleerden 

Er worden jaarlijks meer dan 30.000 aangiftes gedaan van seksueel misbruik van kinderen in Turkije. Dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Celal Altuntas stelt dat eer, seks en geweld bespreekbaar gemaakt moeten worden.

Een meisje van zes jaar kan trouwen met een volwassen man en het mag volgens de islam. Het staat in het hoofdstuk Talak van de Koran, aldus de Turkse islamgeleerde Nureddin Yildiz. “Een werkende vrouw is een hoer en is schadelijk voor haar islamitische geloof”, zei hij eerder.

Kindhuwelijken
Yildiz is natuurlijk niet de eerste die zoiets zegt, want hiervoor was al genoeg te zien en te lezen in de nationale en internationale media over kindhuwelijken in islamitische landen. Dus een kind dat nog in groep 4 van de basisschool zit mag uitgehuwelijkt worden aan een man van 25 jaar of ouder. Ik heb het over een kind dat nog buiten wil spelen met haar leeftijdgenoten; een meisje dat nog naar allerlei kinderfilmpjes op de televisie wil kijken. Een kind dat lichamelijk noch geestelijk rijp is om te trouwen met een man van 25 jaar. Lichamelijk gezien is het zelfs ondenkbaar. Zo’n kind kan doodgaan aan seksueel contact. Maar volgens de islam kan en mag het wel. Dat zeg ik niet, dat zeggen islamgeleerden. Ik vraag me af of deze geleerden ook in staat zijn hun eigen minderjarige kinderen uit te huwelijken aan meerderjarigen.

Eerwraak en seksueel misbruik
Het is bekend dat kindhuwelijken in islamitische landen voorkomen en dat kinderen ook heel vaak het slachtoffer worden van eermoord. Afgelopen week is een meisje van dertien jaar in Turkije vermoord vanwege aantasting van de eer van haar schoonfamilie. Een tijd geleden is een minderjarig meisje verkracht door de broer van haar imam en na een paar dagen werd haar verkrachter vrijgelaten. Een ander Turks meisje was verkracht door haar neef. Zij zocht contact met een imam voor zijn advies en wat zei hij? ‘Het is je eigen schuld. Waarom ga je alleen met je neef op een kamer? je weet dat jongens en meisjes net als vuur en benzine zijn. Die mogen niet bij elkaar komen.’
Hoe komt het dat de islam en islamieten zo neerbuigend, vernederend naar vrouwen kijken en ze ook zo behandelen? Wat is de angst, waar zit de bedreiging? Als vrouwen zo’n bedreiging vormen, waarom mogen mannen volgens de islam vier vrouwen hebben? Waarom zien ze vrouwen alleen als een seksobject voor seksplezier en niet meer? Als vrouwen zo gevaarlijk zijn, waarom willen ze dan trouwen met vrouwen en niet onderling met mannen? Hoe kan het zo zijn dat een ‘martelaar’ ongeveer zeventig vrouwen krijgt en niet zeventig mannen met lange baarden? Heeft dat allemaal te maken met het feit dat een vrouw een vagina heeft en een man een penis?

Seksueel misbruik en moord
Peter Edel schreef het volgende op Joop.nl:

Seksueel misbruik van kinderen behoort tot de grootste sociale problemen in Turkije en nam de laatste tien jaar sterk toe. In 2002 kwamen er nog 8146 meldingen bij justitie over binnen, maar in 2012 was dat cijfer opgelopen tot 32.988; een toename van 400 procent. En dit is zeer waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg, want vaak wordt van seksuele vergrijpen tegen kinderen geen aangifte gedaan.
Veel aandacht was er vorig jaar voor de moord op de 9-jarige Mert Aydin. Na op 6 april vermist te zijn geraakt’ werd zijn lichaam drie dagen later gevonden op een vuilstortplaats; verkracht’ gemarteld en gewurgd. De dader was een vriend van Merts vader. Hij zei zelf slachtoffer te zijn van verkrachting.
Schokkend was verder de moord op de 6-jarige Gizem Akdeniz. Na op 27 april als vermist te zijn opgegeven’ werd haar dode lichaam twee dagen later gevonden. Ze was geslagen en levend in brand gestoken. De dader was een familielid dat een condoleancebezoek aan de ouders bracht en zelfs deelnam aan de zoektocht naar het kind. Hij zei tot zijn daad te zijn gekomen omdat de ouders van Gizem niet wilden dat hij met haar oudere zuster trouwde.

Eer, geweld, seksualiteit: onderwerpen waarover veel meer gesproken moet worden, beginnend vanuit gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.

Op 3 februari 2015 verschijnt Celal Altuntas’ boek ‘Het is je zusje!’ uit bij Singel Uitgeverijen


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (72)