14.605
66

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Trump hoeft verder geen aandacht meer aan Nederland te geven

'Rutte gedroeg zich als een vazal van duizend jaar geleden'

Als buitenlandse grootheden in Constantinopel verschenen, pakweg duizend jaar terug, werden zij door de basileus kai autokrator, de keizer van het Byzantijnse rijk in een reusachtige troonzaal ontvangen. Terwijl zij zich protocollair ter aarde storten begonnen kunstig gemaakte vogeltjes in een zilveren boom te kwinkeleren. Tegelijkertijd steeg de troon met keizer en al naar het plafond. Daaraan lag heel wat zwaar werk in de kelder ten grondslag met blaasbalgen en vijzels maar het effect was vrijwel altijd verpletterend. Het bezoek meende op audiëntie te zijn bij een heerser voor wie niets onmogelijk was. Een vakbekwame Byzantijnse keizer was niet alleen letterlijk uit de hoogte. Hij straalde superioriteit uit maar tegelijkertijd toonde hij zich royaal. Zo´n buitenlandse bisschop of vorst kreeg dan bijvoorbeeld een ambtelijke rang in de middencategorie met bijbehorend gewaad en emolumenten, die in ieder geval de eerste keer prompt werden uitbetaald. Daarna liep het vaak mis met de salariëring want alles blonk weliswaar aan Byzantium maar dat was lang niet altijd goud.

Screenshot Twitter

Hork
Rutte kreeg niks bij zijn bezoek aan het Witte Huis en Donald Trump is vergeleken met de meeste Byzantijnse keizers een onbehouwen hork. Toch deed het bezoek van onze premier sterk denken aan de ontvangsten van barbaarse hoogwaardigheidsbekleders in het Constantinopel van weleer. Rutte toonde zich diep onder de indruk van het feit dat de leider van het vrije westen een half uurtje voor hem vrij maakte. Hij was gevleid toen deze hem ook nog een goede vriend noemde. En dat terwijl hij op dat moment niet meer was dan een decorstuk in de grote Trump show. Net als de buigende vorstjes voor de rijzende troon van de Byantijnse keizer legitimeerde hij macht én gedrag van de albeheerser, die zijn gepeupel ¨Send her back¨ had laten scanderen tegen een volksvertegenwoordigster omdat ze het gewaagd had zijn beleid te kritiseren. Dat deed de keizer van Byzantium ook wel eens , zich verstaan met zijn gepeupel maar dat was dan bij de paardenrennen.
Laten we niet afdwalen van de kern.

Rutte gedroeg zich als een vazal van duizend jaar geleden. Hij liet zich alles aanleunen. Hij uitte geen woord van kritiek. Hij baadde in het licht van de albeheerser en hij kreeg niet eens een mooi ambtsgewaad en een zak geld mee. Wel een lijstje met eisen: om een oorlogsschip te sturen tegen de vijanden van de keizer, om de strijdkrachten te versterken. Wat stond daar tegenover: een schouderklopje, niet meer.

Denk niet dat Nederland nu bij Trump een streepje voor heeft. Dit soort types hebben alleen eerbied voor karakter en standvastigheid. Wie zich als voetveeg opstelt, wordt als voetveeg gebruikt. De president weet nu dat hij Nederland altijd zal krijgen waar hij het hebben wil. En dat hij voor Rutte geen tijd meer hoeft vrij te maken in zijn agenda. Die knipmessende Hollander is zo al genoeg onder de indruk van de fluitende kunstvogeltjes en de opvijzelbare troon.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (66)