3.613
26

Journalist, radiomaker, redacteur Joop.nl

Pascal Vanenburg is journalist, radiomaker en schrijver. In 2017 verscheen zijn verhalenbundel 'De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten' bij uitgeverij Kosmos.

Trump is geen imbeciel

Hoe harder je roept dat je de scheet niet hebt gelaten, hoe groter de kans dat de zwavelwalm in de kamer jouw schuld is

I am not a crook.’ Met die vijf woorden tekende ruim 40 jaar geleden toenmalig Amerikaans president Richard Nixon zijn eigen politieke doodsvonnis. Nixon deed de uitspraak tijdens een persconferentie waarin hij zich uit zijn aandeel in het Watergate-schandaal probeerde te kletsen. De uitspraak was onderdeel van een veel langer stuk tekst waarvan niemand zich ook maar iets anders herinnert dan die vijf woorden. Dat is namelijk hoe het werkt met al te sterke ontkenningen: hoe harder je roept dat je de scheet niet hebt gelaten, hoe groter de kans dat de zwavelwalm in de kamer jouw schuld is.

Donald Trump
Geen imbeciel | cc-foto: Gage Skidmore

Diezelfde scheet-metafoor gaat ook nu weer op in het Witte Huis. Daar ontstond deze zomer ophef omdat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zijn baas Donald Trump een moron had genoemd, een imbeciel. Volgens andere bronnen had Tillerson Trump zelfs een fucking moron genoemd. Reden voor die vermeende uitspraak zou zijn dat Trump in een overleg over Afghanistan had gezegd dat beslissen over troepeninzet in Afghanistan niet verschilde van beslissen over de verbouwing van een restaurant. Als Trump dat laatste kon, kon hij het eerste ook wel.

Een overleg later zou Tillerson de moron-uitspraak hebben gedaan. Overigens niet in het bijzijn van Trump zelf. Volgens ingewijden was de uitspraak mede ingegeven door het wanstaltige optreden van Trump kort daarvoor tijdens een bezoek aan de scoutingvereniging. Tillerson, zelf een erelid van de jonge woudlopers, zou zich kapot hebben geschaamd. Het zal niet de enige situatie zijn geweest waarbij Tillerson wel door de grond kon zakken. Aan het tot imbeciel bestempelen van Trump ging nog wel meer vooraf.

Zo verklaarde Tillerson in april dat de regering-Trump prima kon leven met Assad als president van Syrië, om vervolgens enkele dagen later te zien hoe Trump opdracht gaf diezelfde Assad te bombarderen. In juni riep Tillerson Saoedi-Arabië op de politieke isolatie van Qatar ongedaan te maken, om vervolgens twee uur later Trump zichzelf aan Saoedische zijde te zien scharen door Qatar een financier van terrorisme te noemen.

De berichten over de moron-uitspraak kwamen deze week pas naar buiten, omdat NBC News had ontdekt dat Tillerson deze zomer ook had gedreigd ontslag te nemen als minister van Buitenlandse Zaken. Hij kon het niet verdragen dag in dag uit voor een imbeciel als Trump te moeten werken. Trump zelf spoedde zich naar Twitter om zich te beklagen over al het fake news dat weer rondging. Er was nooit iets aan de hand geweest. Tillerson zelf zag zich genoodzaakt een een persconferentie te geven. Daar liet hij de toegesnelde journalisten weten absoluut niet van plan te zijn geweest ontslag te nemen. Of hij Trump een imbeciel had genoemd bleef in het midden.

Vorige week bezocht Donald Trump eindelijk het door orkaan Irma verwoeste Amerikaanse wingewest Puerto Rico. Daar ging nogal wat aan vooraf. Eerst had Trump het gebrek aan hulp geweten aan het feit dat Puerto Rico een eiland is en dat ligt nou eenmaal in een hele grote oceaan met heel veel water. Vervolgens verweet hij Puerto Rico financieel wanbeleid waardoor de gevolgen van de ramp groter waren uitgevallen. Daarna besloot Trump via Twitter ruzie te zoeken met de burgemeester van San Juan. Een burgemeester die tot aan haar oksels in het water door de straten van haar stad waadde op zoek naar overlevenden, terwijl Trump zelf op een golfbaan stond en een golfprijs opdroeg aan Puerto Rico.

Maar vorige week ging de Amerikaanse president dan eindelijk zelf op bezoek. En wat voor een bezoek. Eerst gaf hij een persconferentie waarin hij zei dat de doden op Puerto Rico in het niet vielen bij de doden die vielen door orkaan Katrina. Dát was pas een echte ramp, vond Trump. Vervolgens besloot hij bij wijze van zijn eigen geperverteerde noodhulp rollen keukenpapier naar het publiek te gooien. Wellicht dacht hij dat het ondergelopen eiland zichzelf kon droogdeppen. Nadat de rollen keukenpapier waren uitgedeeld wilde Trump hetzelfde doen met de noodvoorraad ingeblikte kip, maar hulpverleners wisten hem dat op tijd uit het hoofd te praten. Wie in de afgelopen maanden nog niet overtuigd geraakt was, hoeft alleen maar de beelden van Trump op Puerto Rico terug te kijken: de Amerikaanse president is geen moron, hij is een fucking moron.


Laatste publicatie van Pascal Vanenburg

  • De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten

    en 50 andere onvoorstelbare gebeurtenissen uit de geschiedenis

    Maart 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (26)