5.941
75

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Trump lijkt wel een Nederlander

Vergeet dat nooit als je zo lekker bezig bent afstand te nemen van “die idioot in het Witte Huis”: het Hollandse huis is nog veel witter.

cc-foto: The White House

Als Donald Trump een Nederlander was, zouden we hem aanduiden als een derde generatie allochtoon want zijn grootvader emigreerde naar de Verenigde Staten. Die sneer naar de vier vrouwelijke congresleden dat ze maar op moesten sodemieteren als ze de Verenigde Staten zo haatten, deed me denken aan de vraag die een New Yorkse student me een jaar of twintig geleden al stelde, net nadat ik een prachtige inleiding had gehouden over de Nederlandse volksaard. “Waarom noemen jullie mensen die wij aanduiden als first generation Americans tweede generatie allochtoon?” Ik stond met mijn mond vol tanden. Het was een eye-openeren dat zei ik ook.

Nu blijkt Donald Trump op een Nederlandse wijze naar zijn landgenoten te kijken. Hij ziet in de vier congresleden allereerst de allochtoon. Dat heeft te maken met hun namen – Alexandria Ocasio-Cortes, Rashida Taib, Ilhan Omar,  Ayanna Pressley – en hun huidskleur. Zij zijn niet blank. Zij zijn niet-Westerse allochtonen en dus mag je hun loyaliteit in twijfel trekken. Je kunt aan ze zien dat ze ergens anders thuishoren, nietwaar?

Trump zelf is daarentegen een westerse allochtoon. Opa Friedrich Trump (spreek uit Troemp) groeide op in Beieren. Dan is het niet erg. De familie van Ayanna Pressley is in ieder geval veel langer in de Verenigde Staten geworteld dan de Trumps want zij heeft een Afro-Amerikaanse achtergrond: de voorvader arriveerde waarschijnlijk op een achttiende eeuws slavenschip. Niettemin kan Trump haar verdacht maken terwijl niemand ooit op het idee zou komen om hem te vertellen dat hij maar op moet rotten als hij de Verenigde Staten zo haat. Terwijl hij toch decennia heeft lopen mopperen en schelden en afgeven op zijn vaderland.

Ondertussen zit er misschien nog een laag onder dat racisme van de president. Die vier  meiden – welsprekend, stralend, intelligent, meteen het middelpunt als ze ergens binnenkomen – drukken hem teveel met zijn neus op het feit dat hij in de herfst van zijn leven zit. Hij is een opgeschilderde grijsaard van 73. Je ziet aan zijn gedrag en zijn voorkomen dat hij zijn jeugd niet wil loslaten. En dan vier opvallende vrouwen die alles vertegenwoordigen wat hem niet langer gegeven is. Dat is het fundament van zijn woede en zijn haat. En dan spuit de racistische drab naar buiten.

Op zijn Hollands dus. Vergeet dat nooit als je zo lekker bezig bent afstand te nemen van “die idioot in het Witte Huis”: het Hollandse huis is nog veel witter.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (75)