Laatste update 20:43
2.356
57

SP-Tweede Kamerlid

Sadet Karabulut (1975) is Tweede Kamerlid voor de SP sinds 2006. Zij is woordvoerder armoedebeleid, integratie en emancipatie. Karabulut is bestuurskundige, voorheen was zij coördinator drugsbeleid in Amsterdam Zuidoost en beleidsmedewerker voortgezet speciaal onderwijs. Ook is ze oud-bestuurslid van de Turkse zelforganisatie DIDF.

Trumps beschamende oorlogstaal

Wie de VS acties volgt, mag niet verbaasd zijn dat steeds meer landen de VS als bedreiging voor hun land zien

cc-foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Mocht je twijfelen aan wie op dit moment het grootste gevaar is voor de internationale vrede en veiligheid, luister dan even naar de eerste speech van de Amerikaanse president Donald Trump bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Over Noord-Korea zegt Trump: ‘The United States has great strength and patience, but if it is forced to defend itself or its allies, we will have no choice but to totally destroy North Korea. Rocket man is on a suicide mission for himself and for his regime.’

Een totale vernietiging van Noord-Korea betekent vernietiging van miljoenen mensen. Hoe kan een Amerikaanse president zoiets zeggen, wetende dat de dreiging voor Koreanen, Japanners en inheemse volkeren nu al immens groot is. Oorlogstaal in plaats van verstandige ontstpanningspolitiek en jezelf óók een spiegel voorhouden.

Maar het is voor de Amerikaanse president nog niet genoeg. Ook Iran moet het ontgelden: ‘The Iran deal was one of the worst and most one-sided transactions the United States has ever entered into. Frankly, that deal is an embarrassment to the United States, and I don’t think you’ve heard the last of it. Believe me.’

Terwijl de nucleaire deal met Iran een van de weinige successen van president Obama was en nucleaire bewapening in het Midden-Oosten voorkomt, wil de huidige president van de Verenigde Staten ook die deal opblazen door continu de indruk te wekken dat Iran zich niet aan de gemaakte afspraken zou houden.

Wie de VS acties volgt, mag niet verbaasd zijn dat steeds meer landen de VS als bedreiging voor hun land zien. Hoewel de president spreekt over het belang van internationaal recht, de Verenigde Naties en respect voor de soevereiniteit van landen, ondermijnt hij dit met zijn oorlogszuchtige taal en toon. Het VN-Handvest verbiedt het dreigen met geweld en oorlog.

Terwijl Macron en Merkel de harde taal van Trump veroordeelden en kiezen voor diplomatie om oorlog te voorkomen, gaf onze minister-president Rutte slechts te kennen dat de uitspraken van Trump zijn wenkbrauwen deden fronzen. Slappe hap, wie bedenkt wat de desastreuze gevolgen kunnen zijn van een oorlog met Noord-Korea of het opzeggen van de nucleaire deal met Iran.

Nederland krijgt volgend jaar een fel begeerde zetel in de VN-Veiligheidsraad. Dit is een uitgelezen kans om te breken met de oorlogstaal, wapenwedloop en verdergaande nucleaire bewapening en militarisering van de wereld. Door samen met andere landen het initiatief te nemen te komen tot onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea.

PS

Maar gisteren was óók een feestdag in de VN. Want er werd een historisch verdrag ondertekend dat bezit van kernwapens verbiedt. De kernwapenstaten, alsmede NAVO-bondgenoten hebben nog niet getekend. Wij zullen de nieuwe regering natuurlijk blijven aansporen om dit belangrijke verdrag te tekenen.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)