Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ban Trumps schaliegas, bescherm burgers tegen klimaatverandering

  •  
06-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Bijeenkomst over schaliegas-boring

© 2013-08-26 17:32:58 BOXTEL - Op een boorlocatie in Boxtel staat een protestbord tegen de mogelijke proefboringen van schaliegas. Minister Henk Kamp van Economische Zaken besluit in oktober of

Ergens deze week komt het allereerste schip met schaliegas uit de VS aan in de haven van Rotterdam
Nadat Trump aankondigde dat hij onder het het klimaatverdrag van Parijs uit wil, ontstond er een wereldwijde storm van protest. De Franse president, Emmanuel Macron, zei in een geweldige speech “make earth great again”. Tegelijkertijd biedt Macron klimaatwetenschappers uit de Verenigde Staten een veilige haven in Frankrijk aan. Als kers op de taart lijkt Europese klimaatsamenwerking met China ook nog eens vorm te krijgen. Zelfs onze premier Rutte, die tot voor kort niet veel interesse had in carbon budget of fossil fuel divestmen t, spreekt opeens het Nederlandse bedrijfsleven aan op hun makkelijke klimaatpleidooi. Hij verwijt onze captains of industry  dat ze nog niet het begin hebben van een concrete agenda met voldoende maatregelen voor CO2-vermindering.
In diezelfde weken komt dus stilletjes het eerst schip met Trumps schaliegas aan in Rotterdam. Schaliegaswinning zorgt in de VS op grote schaal voor drinkwaterverontreiniging en aardbevingen. Verder stelde de NASA vast dat de broeikasgasuitstoot bij de winning van schaliegas erg hoog is.
Vanwege die negatieve gevolgen wordt in Nederland de winning van schaliegas al zeven jaar succesvol tegengehouden. Meer dan 300 gemeentes en 10 provincies willen geen schaliegaswinning op hun grondgebied. Andere EU-landen, waaronder Ierland, Frankrijk en Duitsland, hebben inmiddels wetten die schaliegaswinning verbieden. In Polen kwam het tot mislukte boringen en in het Verenigd Koninkrijk is er veel verzet.
Toch lijkt niemand er een probleem mee te hebben dat we Trumps schaliegas onze havens binnenlaten en verhandelen. Rotterdam is al de grootste kolenhaven van Europa en één van de grootste oliehavens. De Rotterdamse haven wil tientallen miljoenen investeren om ook de grootste dieselhaven te worden, schreef het Financieele Dagblad vorig jaar.
Het is terecht dat Nederlandse bedrijven, burgers en politici protesteren dat de leider van de “Vrije Wereld” zich aan het klimaatverdrag wil onttrekken, maar zouden we ook niet zelf iets meer moeten doen? Er is van tijd tot tijd protest in de Rotterdamse en Amsterdamse havens door actiegroepen zoals Code Rood op 24 juni a.s., en eerder ook Milieudefensie en Greenpeace. De Tweede Kamer stelt vragen over Noordpool- en teerzand-olie, en nu ook over schaliegas dat via onze haven verhandeld wordt.
Ook gemeenteraden zijn druk bezig met vragen en nemen moties aan, zoals bijvoorbeeld een motie van GroenLinks, dat er vanaf 2030 geen kolen meer de Amsterdamse haven in mogen. Maar het is nog geen sluitende lijst maatregelen.
Zullen we samen met Rutte aan de bedrijven in onze havens vragen wat hun concrete agenda is om het verdrag van Parijs na te leven?
De haven van Rotterdam steunt dit vast ook want op hun eigen website schrijven ze dat ze de ambitie hebben om de meest duurzame haven ter wereld te zijn. Nu alleen die set concrete maatregelen nog waar premier Rutte zo terecht naar vroeg. Misschien om te beginnen Trumps schaliegas eens in Trumps land laten?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.