2.744
38

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Tsipras heeft betere kaarten dan het lijkt

De leunstoelontvangers van belastingen hebben makkelijk praten

“Misschien is dat de wraak van Europa”, constateerde Nikos Lanser Van BNR Nieuwsradio woensdagochtend in zijn commentaar over de uitkomst van de laatste besprekingen tussen premier Tsipras en de leiders van de Euro-landen. Hij heeft nog een dag of twee om met een gedetailleerd plan te komen en anders heeft men het, zoals dat tegenwoordig zo prachtig heet, gehád met Griekenland. Aanstaande zondag komen alle regeringsleiders uit de EU – bij elkaar, ook degenen die nog een eigen munt koesteren – om het vonnis te vellen. Als het plan ze niet bevalt, betekent dat het failliet van Griekenland. Nou, en berg je dan maar. Dan is het afgelopen met de souvlaki. Dan is het droog brood op zijn best. De voorstellen moeten pijnlijker zijn dan ooit om nog genade te vinden in de ogen van de Europese leiders. Dat is de wraak waar Lanser over sprak.

Veel Nederlanders hebben het ook gehád met de Grieken, zo valt aan menige stamtafel te horen. Minister Dijsselbloem, de zogenaamde sociaaldemocraaat, geeft voedsel aan die stemming door op die schoolmeesterstoon van hem ‘moeilijke maatregelen’ te eisen. Zes jaar moeilijke maatregelen hebben Griekenland een kwart van hun economie gekost. De meeste gewone burgers hebben niet alleen voor de nabije maar ook voor de verre toekomst geen enkel perspectief meer. Omdat het land zo verarmt, wordt de schuld steeds minder betaalbaar want naar verhouding groeit die omdat het nationaal inkomen zo keldert. Wie in de schuldsanering zit, is na drie jaar van verdere verplichtingen af maar voor landen geldt dit niet.

Er wordt luidkeels geroepen dat de rijken dan maar eens belasting moeten betalen. Dat klinkt rijkelijk hypocriet uit de mond van regeringen die bedrijven alle faciliteiten bieden,, als zij hun verplichtingen in eigen land wensen te ontwijken. Trots waait vanaf zowat elke Griekse tanker de Panamese of Liberiaanse vlag. Zo lang dat allemaal maar kán, zo lang de wereld dit soort zaken duldt, hebben de leunstoelontvangers van de belastingen in rijke landen gemakkelijk praten. Staat Griekenland echt met de rug tegen de muur? De kans is groot dat het zondag barsten wordt. Dan gaat Griekenland failliet. Dan is het niet meer in staat voor zijn importen te betalen. Het scenario ligt al klaar, waarschuwt Juncker, inclusief humanitaire hulp.

Een faillissement van Griekenland,met chaos en voedselgebrek betekent ook een bankroet voor de Europese Unie. Het is een schromelijk falen als een van je lidstaten op zo’n manier ten onder gaat. Dan wordt duidelijk dat je bij werkelijk hoge zee weinig aan het Europese schip hebt, dat je overboord wordt gezet om het kavalje drijvende te houden. Tegelijkertijd zullen de Grieken op pad gaan. Zij hebben een rijke traditie van emigratie. Ze zullen als het thuis fout gaat gebruik maken van hun recht als Europees burger om zich in welke lidstaat dan ook te vestigen. Ze raken op drift. Ze voegen zich bij de vluchtelingen waar de Nederlandse kleinburger nu al zo voor trilt en beeft.

Als Griekenland failliet gaat, is de Nederlandse belastingbetaler niet alleen de zeventien miljard kwijt, die we volgens de grote financier Jan Kees de Jager met rente terug zouden krijgen. Dan zal hij ook geconfronteerd worden met de politieke en sociale fall out van het Griekse drama. Die wordt misschien nog wel duurder dan deze miljarden.

En dat allemaal terwijl aan de andere kant van de wereld – in China – wanhopig gevochten wordt tegen een economische ineenstorting. De effecten daarvan zullen Europa bereiken op het moment dat de gevolgen van de Griekse crisis op zijn acuutst zijn. Die kunnen we er dan niet bij hebben. Daarom heeft Tsipras betere kaarten dan het lijkt.

Het is oppassen met die wraak.

Foto: Livestream toespraak Tsipras EP

Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (38)