1.976
58

redacteur

Samira Ahli (Amsterdam, 1980) is redacteur. Ze studeerde journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, werkte bij verschillende mediabedrijven en maakte de documentaires Ghetto Girls (2006) en Vrouw vs Geweld (2004)

Tuiggetto

Wie zonder ‘tuig’ in de familie is, werpe de eerste steen

PVV-leider Geert Wilders houdt van woordspelletjes. Nieuwe woorden toevoegen aan de Nederlandse taal vindt hij leuk. Dat hebben we dan gemeen. Zelf vind ik het ook wel leuk om daar een wedstrijdelement aan toe te voegen. Toen Geert met zijn ‘tuigdorp’ kwam, dacht ik: Daar kan ik overheen. Wat jij voorstelt, Geert, noem ik niet een tuigdorp, maar een tuiggetto. Als je er voor de gein nog even een element van dwangarbeid aan toevoegt, kunnen we het zelfs tuiggoelag of tuigconcentratiekamp noemen.

Overdrijf ik? Is het schandalig dat ik dit soort historisch beladen woorden in de mond neem? Luister, ik wil ook helemaal niet meedoen aan dat kinderachtige wedstrijdje wie het smerigste scheldwoord bedenkt. Maar zo’n optreden van PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman bij Pauw en Witteman afgelopen donderdag haalt ook in mij het allerslechtste boven.

Dat ik moet meemaken dat nota bene Brinkman zonder blikken of blozen op de nationale televisie het woord ‘tuig’ in de mond kan nemen, terwijl heel Nederland weet dat hij zelf ook niet bepaald van onbesproken gedrag is, is me onverwacht zwaar gevallen. Ik dacht dat ik intussen wat minder gevoelig was geworden voor de poep die PVV-Kamerleden zonder uitzondering uitkramen. Maar helaas, er komen verkiezingen aan, dus de poep wordt alsmaar dikker en onwelriekender. En dan wordt het tijd om daar iets tegenover te stellen.

Laat ik beginnen door te zeggen dat het woord ‘tuig’ niet alleen een incorrecte of politiek incorrecte benaming voor recidiverende criminelen en andere sociaal onaangepaste Nederlanders is. Het is ook ongelooflijk kwetsend voor families die vaak met de handen in het haar zitten over ontsporende zonen, dochters, broers en zussen. Het is enorm denigrerend voor de mensen (want ja, dat zijn het nog steeds, mensen) waar het over gaat. Bovendien weten we allemaal dat als je iemand maar vaak genoeg voor tuig uitmaakt, diegene je gaat geloven en zich er naar gaat gedragen ook.

Bekend is ook dat veelplegers ongelooflijk vaak kampen met psychiatrische stoornissen en absoluut niet gebaat zijn bij (eenzame) opsluiting. Brinkman noemde zelf de beperkte effectiviteit van de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD), waaronder recidivisten voor twee jaar kunnen worden opgesloten, al is het laatste vergrijp nog zo klein. Tuurlijk, de veelpleger is dan voor twee jaar van de straat. Maar het zijn ook maar twee jaar. Wat gebeurt er daarna? Precies, recidive van de recidive.

Daarom verbaasde het me in eerste instantie dat de PVV een voorstel deed tot een soort ISD-maatregel, maar dan grotesker. Brinkman kan vanuit zijn achtergrond als Amsterdamse diender beamen dat het weinig uithaalt om mensen (ja, dat zijn het nog steeds, mensen) onbehandeld op te sluiten. Toch lijkt dat precies de bedoeling. Het ‘tuig’ moet in een getto, zo ver mogelijk van de rest van de samenleving (Siberië?), waar geen sociale voorzieningen zijn, aldus groot leider Geert in een gesprek met de Telegraaf, maar waar wel de orde wordt gehandhaafd. Het grote verschil met een gevangenenkamp? Iedereen mag erin en eruit.

Dat laatste heeft mijn nieuwsgierigheid naar Wilders’ motieven alleen maar meer geprikkeld. Wie zou zo’n getto dan in en uit moeten lopen? Wie is ‘iedereen’. Toen begreep ik dat de feitelijk voorgestelde uitbreiding van de ISD-maatregel niet alleen de locatie betrof, maar ook de doelgroep. Als het onaangepaste element minderjarig is, mag meteen de hele familie mee naar het getto.  Onder deze definitie vallen wel heel veel mensen in de categorie ‘tuig’. Dan moet je ook wel een apart kamp inrichten… Ik bedoel maar, wie zonder ‘tuig’ in de familie is, werpe de eerste steen.

Als je dan ook nog het dragen van de hoofddoek door islamitische vrouwen strafbaar stelt, een persoonlijk paradepaardje van tweede man Brinkman, dan komt er in één klap een enorm aantal stelselmatige daders bij. Hell, zo kom ik zelf ook binnen de kortste keren door associatie in aanmerking voor deportatie naar het dichtstbijzijnde tuiggetto… Belachelijke suggestie? Misschien wel, maar Geert begon.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)