1.477
3

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Turkije eindelijk volwassen

Dat in weerwil van de Elsevier doctrine die liever generaals ziet dan een democratische moslim

Decennia lang waren het de militairen in Turkije, bewakers van hun eigen belang en dat van de elite onder de vlag van seculiere Atatürk nonsens, die politici ontsloegen.

Deze week namen ze zelf ontslag. Het was een erkenning dat Turkije fundamenteel is veranderd. Een democratisch land dat kan omgaan met de sentimenten binnen haar samenleving, althans een deel daarvan – de Koerden hebben nog een weg te gaan.

Moslims werden door de elite uitgesloten, waardoor de middenklasse in Turkije smal bleef en de democratie wankel. Dat is voorbij. Er is veel gepraat over de autoritaire tendensen van premier Erdogan, vooral door aanhangers van de Elsevier doctrine die liever generaals ziet dan een democratische moslim. Het meeste van dat gepraat is onzin.

De man is drie keer herkozen met stevige meerderheden, Turkije is moderner en opener geworden, ook al duwde het Europa van Geert Wilders en Frits Bolkenstein het oostwaarts. De persvrijheid in Turkije is beperkt en het juridische systeem kan nog wel wat beter. Maar laten we wel wezen, vergeleken met het Turkije onder de generaals en de uitbuitersbende van Özal en zijn kornuiten in de jaren tachtig is het een revelatie. 

Dit stuk is overgenomen van amerika.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (3)