6.914
96

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Turkse trots staat integratie in de weg

Van welke overheid kregen zijn ouders een uitkering? ‘Van Den Haag’, zei de jongen

Driekwart van de Turkse jongeren voelt zich meer Turks dan Nederlands, vertelde Willem Huijink, onderzoeker bij het Sociaal Cultureel Planbureau, in Nieuwsuur. Bij RTL Late Night discussieerde men over de onrust onder Turken in Nederland en de situatie in Turkije. Een jongen van 19 jaar zei dat hij zich Turk voelde. Wat maakt dat Turkse jongeren die hier geboren en getogen zijn zich trotse Turken voelen en als er iets gebeurt in Turkije met Turkse vlaggen wapperend de straat op gaan? Waarom geen Nederlandse vlag en wel een Turkse vlag?

NederTurkse vlag

Turk en moslim
RTL Late Night en de beelden van de Turkse jongeren op straat deden me denken aan mijn gesprek van een tijdje geleden met een kennis en zijn 12-jarige jongen. Vader vroeg aan mij of ik een keertje met hem wilde praten, want op school liep het niet, verkeerde vrienden en ga zo maar door. Tijdens het gesprek, waar zijn vader bij zat, zei hij dat hij trots was een Turk en moslim te zijn.

‘Wil je mij uitleggen wat dat is?’ vroeg ik.

‘Ik ben trots op mijn geschiedenis. Alle landen willen Turkije kapotmaken, Turkije wordt steeds sterker en dat kunnen ze niet hebben.’

Uitkering
Toen ik hem vroeg wat hij wist over zijn geschiedenis, bleef het stil. Ik keek zijn vader aan en vroeg hem wat hij zijn zoon over de Turkse geschiedenis vertelde. ‘Hij is een Turk en daar moet hij trots op zijn’, zei hij.
Ik vroeg de zoon in welk land hij woonde. ‘In Nederland.’ In welke taal hij les kreeg? ‘In het Nederlands.’ Kon hij beter in het Turks of Nederlands zijn gevoelens uiten? ‘In het Nederlands.’ Trouwde hij later met een Turks of een Nederlands meisje? ‘Een Turkse natuurlijk.’ En van welke overheid kregen zijn ouders een uitkering? ‘Van Den Haag’, zei de jongen.

NederTurk
Door je kind steeds te vertellen dat hij een trotse Turk is en moet zijn, help je hem niet. Turkse trots en nationalisme blokkeren je kind bij een gezonde opvoeding. Laat hem beslissen wat hij wil zijn en worden. Motiveer hem te studeren, blijf betrokken bij zijn school. Breng niet al je tijd door in koffiehuizen en moskeeën, stop met het volgen van Turkse series op de schotel. Laat je niet misbruiken door Ankara en kies voor Amsterdam. Laat je kinderen een trotse NederTurk worden in plaats van een trotse Turk.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (96)