1.047
34

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Tussen besnijdenis en hazelipcorrectie

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Zo veel landen, zo veel verschillende meningen over jongensbesnijdenis

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

In Nederland wordt gediscussieerd over het ontmoedigen van
jongensbesnijdenis terwijl men het in Duitsland juist wil bevorderen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde (KNMG) heeft over jongensbesnijdenis zonder dat daar een medische reden voor is een uitgesproken oordeel: Niet doen.

Als ik daar bij discussies wel eens tegen inbreng dat borstvergroting of schaamlipverkleining om esthetische redenen (dus niet om medische reden, maar omdat het vrouwbeeld dat we via de media tot ons krijgen dat tot mode heeft gemaakt) dan ook wel eens onder het ethisch vergrootglas mag, krijg ik te horen dat de jongens die besneden worden daar nog niet zelf over kunnen beslissen. Nou ja, een hazenlip wordt ook geopereerd zonder dat het aan kinderen wordt gevraagd.

Waar ligt in hemelsnaam de grens? Doen we dat omdat behandeling van een hazenlip een verbetering is en de besnijdenis niet? Wie beoordeelt dat? Ik ben geen ethicus, dus ik bemoei er niet mee. Interessant is dat de besnijdenisdiscussie in de Verenigde Staten van heel andere orde is. Daar maakt men zich zorgen dat de terugloop van het aantal jongensbesnijdenissen een kostbare zorg kan gaan worden voor de Amerikaanse zorg.

Het artikel daarover is te lezen in het respectabele Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine van 20 augustus. Door de teruggang in het aantal jongensbesnijdenissen zullen er meer seksueel overdraagbare aandoeningen zijn (besnijdenis verkleint de kans op overdracht) en vooral een grotere kans op hiv (ook daar is een gunstig effect van besnijdenis aangetoond.

Daardoor zou er in de komende tien jaar in de VS 4,4 miljard dollar (3,6 miljard euro) meer worden uitgegeven. Tja, het is een beetje ’s lands wijs ’s lands eer. In de VS maken ze zich zorgen om het geld en hier in Nederland winden we ons op over religieuze jongensbesnijdenis. Waarom dat laatste?
Geen idee, in elk geval niet omdat ’s lands wijs ’s lands eer is. Trouwens, wij in Nederland zijn toch kruideniers: wat bespaart het als we alle jongens zouden besnijden. Kunnen we misschien eventuele bezuinigingen in de ouderenzorg terugdraaien.

Het weetje van maandag teruglezen: Comfort food bevat troost

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (34)