334
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Tussen goed en kwaad

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De duistere hoekjes van ons geweten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het is zondag en tijd voor een stichtelijk woord van de dominee, maar deze keer is hij gewapend met uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Wie zal waarschijnlijk eerder stelen, bedriegen en liegen, de arme overlever of de miljonair? Het antwoord lijkt voor de hand te liggen, maar onderzoek suggereert dat het anders is dan je denkt: Hoe hoger mensen op de sociale ladder komen des te minder goed kunnen zijn ze in het invoelen van andere mensen en des te gemakkelijker liegen ze.  Hebben we dan geen geweten? Ja, dat hebben we en het is ook onderzocht. Onderzoekers vroegen 40 studenten een ethische on onethische recente herinnering te beschrijven. Vervolgens moesten ze een cijfer geven aan hoe licht het in de kamer waar ze waren was. De deelnemers aan het onderzoek die een onethische herinnering beschreven vonden de kamer donkerder dan degenen die met een ethische herinnering kwamen. Het kwaad verbergt zich in het duister.
Is er dan geen hoop behalve een lichtschakelaar?
Er is ook onderzoek waaruit blijkt dat in vergelijking tot mannen, vrouwen vaker hun beslissingen baseren op welke gevolgen het zal hebben voor anderen. Dat geldt zowel voor de thuissituatie als voor het werk.

Er wacht ons een mooie toekomst nu vrouwen op het punt staan de controle over de wereld over te nemen. Nederland wacht op de eerste vrouwelijke premier, eentje die als ze lacht jou ook blij maakt, die nadenkt over wat andere mensen van haar beslissingen zullen merken, en die van transparantie houdt. En even terzijde: moeders zijn ook beter met het huishoudgeld omdat ze geen geld besteden aan de prestigieuze projecten die mannen nodig hebben om met elkaar te wedijveren.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)