6.351
109

Ondernemer

Oud-bestuurslid landelijk bestuur GroenLinks van maart 2013 tot november 2016. Daarvoor gemeenteraadslid voor GroenLinks in Apeldoorn (2006-2010) en trainer van lokale politici. Ondernemer in het "sociaal domein"; freelance interim-manager en managementtrainer. Thans lid van de Piratenpartij en de Vrijzinnige Partij.

Tweederangs burgers

De rode draad is dat men mensen met een islamitische achtergrond in dit land als tweederangs burgers ziet, burgers waarbij je als school geen rekening hoeft te houden met de voor hen belangrijke feestdagen

Natuurlijk keek ik ook eerst bedenkelijk toen ik las dat de rechter twee minderjarige kinderen die niet op de klassefoto stonden – via hun juridisch strijdende ouders – ieder een schadevergoeding van 500 euro in het vooruitzicht stelde. Ik sta op heel wat klassefoto’s waarvoor ik de school graag smartegeld had laten betalen. Maar ja, ik was het echt en de camera is meedogenloos.

De school in kwestie, de Haagse Maria Montessorischool had de schoolfotograaf precies op de dag laten komen dat de beide kinderen met toestemming verzuimden, omdat er een islamitische feestdag werd gevierd. Het is gewoon niet handig de afspraak op die dag in te plannen. Zeker niet als je ook islamitische kinderen in het leerlingenbestand hebt.

Het commentaar op social Media was fel. Dat Geert Wilders zou gaan blazen en Kamervragen in het vooruitzicht stelt, was te verwachten. Maar ook opiniemakers als Sywert van Lienden en Johan Derksen spraken schade over deze gerechtelijke dwaling. Voor Van Lienden schoot de “gelijke behandeling” nu echt te ver door.

Op de website “Onderwijs Nieuws Dienst” betrok men de stelling dat scholen niet altijd maar de tere zieltjes van ouders kunnen beschermen.

De rode draad in al deze “de rechter is gek geworden-reacties” is al met al dat men de mensen met een islamitische achtergrond in dit land als tweederangs burgers ziet. Burgers waarbij je als school geen rekening hoeft te houden met de voor hen belangrijke feestdagen. Ouders die daarover vallen zijn kennelijk op hun “tere zieltje” getrapt. Het lijkt sowieso een gewoonte te worden andersmans meningen zo fel en onfatsoenlijk mogelijk te bestrijden. De Socialistische Partij voerde actie in Hamburg en “De Dagelijkse Standaard” verwijt hen op de site terrorisme te financieren. Wie een Slavernijmuseum wil, spoort niet helemaal en van Zwarte Piet moeten al die “zwartjoekels” ook met hun tengels afblijven. Het klimaat van het publieke debat is guur. Er treedt verharding op en die verharding doet de samenleving geen goed.

In onze Grondwet is een aantal vrijheden keurig geborgd. De vrijheid van Godsdienst is er daar één van. De vrijheid van meningsuiting ook. Ik zal beide altijd fel verdedigen. Maar een mening wint aan kracht als die zorgvuldig wordt gebracht. Een mening doet ertoe als die op feiten en omstandigheden is gestoeld. Het kan bovendien geen kwaad die mening dan ook wat genuanceerd en puntig te verwoorden.

Het antwoord op intolerantie en het fel en met grove woorden wegzetten van delen van de bevolking die opkomen voor gelijke berechtiging en eerlijke kansen, is dat er vanuit diezelfde groepen ook steeds feller wordt gereageerd. Wie aangevallen wordt, verdedigt zich doorgaans door met gelijke munt terug te betalen. Het verhaal bij een klap de “andere wang” toe te keren, klinkt nobel maar komt in onze werkelijkheid niet of nauwelijks voor.

Kritiek op de uitspraak van deze rechter is natuurlijk altijd mogelijk. Wellicht dat een hoger beroep meer helderheid biedt. Maar we zullen ons als samenleving altijd moeten blijven beseffen dat al onze juridische spelregels slechts het kale fundament zijn waarop wij met elkaar de samenleving bouwen. Hoe fraai het huis is, dat we op dat fundament neerzetten, is aan onszelf. Bij veel reacties op deze uitspraak over deze onfortuinlijke, makkelijk te voorkomen kwestie denk ik dat op een zorgvuldig fundament een wanstaltig krot gebouwd is.

Geef een reactie

Laatste reacties (109)