Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweederangs Nederlanders

  •  
05-05-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wilders en Roemer onderstrepen minderwaardigheid Caribische bewoners
Geen gelijke hoogte AOW, geen kinderbijslag, geen huurtoeslag, geen zorgtoeslag, geen kinderopvangkostenvergoeding en ga zo maar verder..
Het leek allemaal zo mooi op 10-10-10: vanaf deze dag bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. De gemeente BES (Bonaire, St.Eustatius en Saba) kwam daarvoor in de plaats. Een Caribisch Nederlandse gemeente dus. Nu, ruim een half jaar later, lijkt het er echter op dat de Nederlandse politiek een gedrocht geschapen heeft. De BES-regelgeving wordt geheel gemaakt en bepaald door de Nederlandse politiek,  dus de BES-regels gelden voor de Nederlanders in BES en niet de Nederlandse regels.
Volgen jullie het nog? Waarschijnlijk niet, net zo min als vele overheidsinstanties als SVB, UWV of Belastingdienst. Wat deze instanties betreft, wonen Nederlanders die in de Nederlandse gemeente BES wonen gewoon in het buitenland. Direct gevolg kan dan zijn dat je geen recht (meer) hebt op een bepaalde uitkering of toeslag. Natuurlijk kun je proberen om je gelijk via de rechter te halen, maar dat is best moeilijk als je te maken hebt met Europees Nederlandse instanties die alleen bereikbaar zijn met 0800 en 0900 nummers die vanuit BES niet gebeld kunnen worden. Vanwaar een verschil aan AOW-hoogte tussen Nederlanders die in Bonaire wonen of in Nederland? Vanwaar een verschil tussen AOW-hoogte tussen niet Nederlanders die na hun 65e hun AOW meenemen naar hun moederland zoals Turkije of Griekenland? Daar is daadwerkelijk een lagere levensstandaard.
Kinderen die vanuit Bonaire naar Europees Nederland gaan om daar te studeren, worden na afronding van de studie geconfronteerd met een torenhoge studieschuld in Euro’s. Volgens de IBG is de gemiddelde studieschuld 12.500 euro. Leg dat naast het gemiddelde salaris in BES van 1000 euro per maand en het gegeven dat je hier 30% kwijt bent aan wonen, 25% aan energie/water, zeker 35% aan voeding en je begrijpt dat het onmogelijk is voor die afgestudeerde Bonaireanen om terug te keren. Ze moeten dus noodgedwongen in Nederland blijven om hun studieschuld af te betalen. In Nederland verdienen ze immers een hoger salaris, omdat het salaris daar minimaal 2 keer zo hoog ligt. Waarom wordt die studieschuld niet, zoals de AOW (hier AOV genoemd) geïndexeerd?
Den Haag weet dat het de Nederlanders in BES ongelijk behandelt, maar doet niets. Zelfs niet toen hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga in het NRC Handelsblad  stelde dat de uitsluiting van BES-invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer een “flagrante onwettigheid” is en een “blamage van de eerste orde voor Nederland”. Alle PS-gedeputeerden stemmen binnenkort voor de Eerste Kamer, doch de BES-gedeputeerden mogen niet meestemmen omdat ze niet toebehoren aan een provincie. Na deze Eerste Kamer verkiezingen wordt het aangepast, waarom niet ervoor? Hoogleraar Fiscale Economie Peter Kavelaars stelde onder andere dat BES een fiscaal gedrocht was en neemt zelfs de bewoordingen “modern –fiscaal- kolonialisme” in de mond. But who cares?
Gisteren onderstreepten fractieleiders Geert Wilders en Emile Roemer nogmaals de ‘minderwaardigheid’ van de voormalige Antillen. Beiden nemen niet deel aan het fractievoorzittersbezoek in oktober. Volgens Wilders is het een snoepreisje en Roemer vindt dat er geen toegevoegde waarde aan het bezoek zou zitten. Als je het mij vraagt, een laffe en inactieve opstelling. Immers zij zelf zouden ervoor kunnen zorgen dat de agenda zo zou worden ingericht dat het wel een nuttige reis wordt.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.