2.619
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Twijfelen maakt ongelukkig in de liefde

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over keuzes maken

Kiezen. Ach onze hele samenleving draait erom. We hoeven het niet meer te doen met wat er is, maar we eisen alternatieven om uit te kiezen. Maar wat zijn we soms slecht in het kiezen. Uren, nee dagen, soms ons hele leven blijven we twijfelen of we de goede keuze gemaakt hebben. Dat maakt je nu niet bepaald gelukkiger. In psychologisch onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen degenen die de beste keuze willen maken en degenen die hun hart verliezen aan iets, niet langer twijfelen en ervoor gaan. Commitment noemen we dat laatste. Nou kan het zo zijn dat wie het onderste uit de kan wil hebben en eindeloos blijft dubben uit angst om niet het allerbeste in huis te halen, ook na de aanschaf de commitment niet op kan brengen, niet echt gelukkig is met de keus en levenslang ongelukkig blijft.

Door de onderzoekers werd niet gekeken hoe mensen precies tot een keuze komen, maar wat er gebeurde nadat de keuze gemaakt was. Die twijfel blijft inderdaad. Ik wil een klein zwart jurkje en ga naar de stad. Die jurk is iets te lang, en die wat te krap, en daarvan zie je naad lopen, en bij deze zie je een vetrolletje boven de onderbroek en die kun je dus alleen maar zonder ondergoed dragen, maar hoe klim je dan nog zonder zorgen uit de sportauto van je vriend? Volgende winkel. Je koopt uiteindelijk het jurkje dat je zag in de eerste winkel, maar de volgende dag wil je het al ruilen. Het is altijd wat.

Verleiden
Of het is mooi weer en je zoekt een terrasje: daar zit je pal in de zon, maar daar in de schaduw, en hier staan de tafeltjes zo dicht bij elkaar en daar praten ze zo hard en daarginder zit je weer te dicht bij de weg. Dan maar niet. Je laat je niet verleiden, geeft je niet over en de twijfel gaat maar door en door, ook al beslis je wel degelijk iets. Want dan zit je ergens, maar je denkt steeds dat je toch op dat eerste terrasje had moeten gaan zitten. Daar lachten de mensen vrolijker.

Als je dat nu hebt bij terrasjes en zwarte jurkjes, dan is het tot daar aan toe. Volgens relatiedeskundigen is zo’n consumentenattitude bij het kiezen van een partner de dood in de pot. Ondanks dat je gekozen hebt en zelfs ondanks het feit dat je je leven lang bij iemand blijft, hou je de twijfel en blijf je altijd ongelukkig. Ja, kiezen is moeilijk als je niet in staat bent achter je keuze te gaan staan.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Hoe herken je de ideale tijd om seks te hebben?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie