11.262
22

Schrijver

Renée van Marissing (1979) studeerde af als dramaschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze schrijft (muziek)theaterteksten en hoorspelen. Bij uitgeverij Atlas Contact verschenen haar romans Het waaien van mijn oma (2009) en Strak blauw (2012).
Foto: Merlijn Doomernik

Twitter, de morele schandpaal

Een gezellige foto posten van jezelf op Facebook én een stille tocht organiseren ter nagedachtenis van de omgekomen MH17-slachtoffers, dat kan natuurlijk niet

Woensdagochtend las ik de tweet van Parool-redacteur Josien Wolthuizen die haar ongenoegen uitte over een foto die iemand had geplaatst op Facebook. Het betrof een gezellige foto van een man op een terrasje. Zonnebril op, glas cola of, vooruit, laat het rum-cola zijn, in de hand. De foto is geplaatst door de organisator van de stille tocht vanavond in Amsterdam, zodat mensen hem zouden kunnen herkennen woensdagavond.

Niet erg handig om dan een foto met een zonnebril te kiezen zou ik denken, maar goed. Die zonnebril was natuurlijk niet waar Wolthuizen over viel. Het was een gezellige foto, ongepast op de dag van nationale rouw. De foto werd geretweet door Volkskrant-columnist Sylvia Witteman, met als bijschrift: “Djiezus…”.

De commentaren kwamen rap binnen: “respectloos”, “lul”, “proleet”, “supermongool”. Het is duidelijk, de mensen die deze genuanceerde woorden schrijven, weten duidelijk wel hoe zich te gedragen op “een dag als vandaag”. En de tweet van Witteman eerder vanochtend: “Ik hoor net dat Albert Heijn zwarte wuppies uitdeelt”, getuigt van goede smaak.

Ja, het is een slecht gekozen foto, maar aanstootgevend of respectloos? Nee. Volgens mij kun je de man hoogstens onbeholpenheid verwijten. Ik heb de Facebookpagina van de stille tocht in Amsterdam bekeken, en ook het profiel van de initiatiefnemer en volgens mij is dit niet iemand die zijn dagen vult met het produceren van evenementen. Nu heeft hij dat wel gedaan, uit betrokkenheid met de slachtoffers en nabestaanden van de vliegtuigramp en plaatst hij een onhandige foto, ja. En u, mevrouw Witteman, ziet die tweet voorbijkomen en u denkt aan uw duizenden volgers en besluit: hup, aan de schandpaal met die man!

Als het plaatsen die specifieke foto u werkelijk raakt of kwetst, waarom zegt u dat dan niet gewoon tegen die meneer? Maar dat is waarschijnlijk niet de reden. U bent niet gekwetst, u wilt een morele verontwaardiging delen met uw volgers, wijzen op wat volgens u niet kies is, en dat is dan dat.

Wat hebben we hieraan? Waarom dit aan de orde stellen? U ziet zelf ook wel dat achter dit evenement geen gehaaid comité zit, dat het een onhandige zet van die man is en meer niet.

Cheap shot, jammer.

Dit artikel staat ook op de website van Renée

Geef een reactie

Laatste reacties (22)