445
3

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Twitterdemocratie

Binnen de kortste keren reageerde PvdA-gemeenteraadslid Peter van Heemst

Op 16 juli had ik een afspraak bij mijn bank in het centrum van Rotterdam toen er aan het einde van het gesprek een hels lawaai aan sirenes losbrak.

Als journalist in een bank denk je dan toch even aan Dog Day Afternoon maar iedereen bleef kalm dus dat was het niet. Even later liep ik naar buiten. Brandweer, politie en ambulance stonden om de hoek. Ik verwachtte een bomkrater of erger maar nee: er lag een stapel natte aangebrande dozen met wat asresten. Dat was alles. Een toeschouwer keek naar de verzamelde zwaailichten en zei droog tegen niemand in het bijzonder ‘Nou, dat is dan een auto per doos.’ Er werd gelachen. Een voice-tweet, zeg maar.

Ik maakte een foto en zette die op twitter met commentaar: Stapel dozen in brand op Lijnbaan, goed voor 2 brandweerwagens, 6 politieauto’s, 2 motoragenten + security. Ik meldde het zonder verdere bedoeling, ongeveer zoals die man zijn gevatte opmerking in het niets maakte.

Binnen de kortste keren reageerde PvdA-gemeenteraadslid Peter van Heemst via Twitter. Hij vond het maar een vreemde zaak en kondigde aan er vragen over te stellen aan B&W. Ik schrok er even van. Wat had ik nu weer aangericht? En klopte m’n telling wel? Het was volgens Van Heemst de eerste keer dat er gemeenteraadsvragen werden gesteld op basis van een tweet. Ook dat nog: Wereldnieuws.

Die middag nog kreeg ik via mail de schriftelijke vragen die Peter van Heemst aan het College stelde.

Rond 13.45 uur vandaag zag ik de volgende tweet van Francisco van Jole

“(@2525) met foto: “Stapel dozen in brand op Lijnbaan, goed voor 2 brandweerwagens, 6 politieauto’s, 2 motoragenten + security http://moby.to/fzksi1”.

1. Kunt u bevestigen wat in deze tweet staat, namelijk dat een groot aantal politiemensen plus 2 brandweerauto ’s zijn uitgerukt vanwege een stapel dozen die in brand staat?

2. Zo ja, waarom is met zoveel menskracht uitgerukt voor zo n klein  incident?

3. Is deze mismatch uitzondering of regel? En wat is uw oordeel hierover?

4. Wat voor indruk maakt dit op het publiek cq de omstanders ?

5. Laat dit voorval zien dat bij politie en brandweer nog (veel) efficiency winst is te behalen?

Vandaag kwamen de antwoorden van burgemeester, met onder andere het prachtige woord ‘tankautospuiten’. Nooit meer zal ik zo maar een brandweerwagen voorbij kunnen zien rijden zonder te denken aan een tankautospuit. Dat heb ik er toch maar mooi mee gewonnen.

Ja, de situatie was een beetje verkeerd ingeschat, schrijft Aboutaleb. Er waren maar liefst vier meldingen binnengekomen, op camerabeelden was duidelijk rook te zien en het is een winkelgebied. Dus geen risico genomen. Veelzeggend is ook het antwoord op vraag 4.

Wat voor indruk maakt dit op het publiek cq de omstanders?

Antwoord: Gezien de grote rookontwikkeling op de Lijnbaan en de snelle reactie van diverse hulpdiensten hierop neem ik aan dat het publiek onder de indruk was van het kordate optreden van de hulpdiensten. Dat de inzet achteraf bovenmatig is gebleken doet hieraan niets af.

Plus dat het Rotterdamse publiek natuurlijk inmiddels begint te wennen aan bovenmatige inzet van machts- en bestrijdingsmiddelen. Maar dat terzijde.

Of het voor de rest van Nederland ook een primeur was weet ik niet maar voor Rotterdam wel: Democratische controle via een tweet. Veel efficiënter lijkt het niet te kunnen. Ik ga eens bedenken of ik er blij mee ben.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)