751
0

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Twitterruzies en Facebookconflicten

'Kun je niet eens wat anders doen dan steeds met je telefoontje te zitten twitteren?'

Nou dit weer: Twitter zou kunnen leiden tot confrontaties met je partner die gevaarlijk zijn voor je relatie. Het staat in het wetenschappelijk tijdschrift Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking. Ja, dat tijdschrift bestaat dus ook. Wie had er ooit over gehoord?

Russel Clayton van de Universiteit van Missouri deed onderzoek bij 581 actieve twitteraars en vroeg ze hoe vaak ze inlogden op Twitter, of ze vaak antwoord gaven op tweets, of ze de optie voor persoonlijke berichten gebruikten en of ze regelmatig door het lijstje nieuwe berichten scrollen.

En wat ontdekt Russel? Het zorgt voor veel conflicten tussen geliefden: “Kun je niet eens wat anders doen dan steeds met je telefoontje te zitten twitteren?” Russel is bang dat het tot ontrouw, ruzies of zelfs een scheiding kan leiden. Dat blijkt niet uit zijn onderzoek, maar hij denkt dat.

Russel had ook al eens geconcludeerd dat Facebookconflicten schadelijk voor de liefde zijn en wel drie jaar kunnen duren. Twitterruzies tussen romantische partners zouden echter niet zo langdurig zijn volgens de deskundige.

Waarom maakt Russel me een beetje lacherig? Omdat hij zo goed in staat is om te flirten met de nieuwe media en het kan verbinden met relaties, iets waar iedereen in geïnteresseerd is? Omdat Russel Clayton zoveel denkt en zegt zonder dat het uit zijn onderzoek blijkt? Omdat hij HuffingtonPost twitteraars interviewt en dat wel een heel specifieke groep is? Omdat ik zelf al 13,7K tweets heb geschreven (net zo veel tekst als 3 boeken) en daar nog nooit ruzie door heb gekregen met mijn vrouw? Omdat die Russel met opzet een zwartkijker lijkt te zijn en vergeet dat er juist veel leuke dingen voor geliefden met Faceboook en Twitter verbonden zijn?

Ja, de sociale media zijn toch ook leuk voor geliefden om elkaar te leren kennen en te communiceren. Bovendien blijkt het een ideale plek voor mannen die bang zijn om zich in het echte leven te laten kennen, zich toch te uiten over dingen die ze met hun geliefde nooit zouden bespreken. Op het internet voelen ze zich minder bedreigd als ze zich emotioneel uiten en op die manier leren ze het een beetje. Kunnen ze het later met hun geliefde ook.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (0)