1.284
37

Tweede Kamerlid PvdA

Lea Bouwmeester (1979) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was ze actief als gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter in Almere. Verder werkte ze onder andere als sociaal raadsvrouw in Amsterdam en Amersfoort en als beleidsmedewerker bij het bureau discriminatiezaken in Amersfoort.

Uit de bak, aan de bak

Teeven wil rechten afpakken van gedetineerden. Zo komen zij dus niet beter uit detentie dan ze erin gaan en neemt de kans op recidive toe

Afgelopen weekend heeft staatssecretaris Teeven zijn plannen voor gevangeniswezen bekend gemaakt. De sterkste gedetineerden krijgen meer rechten, de zwakkeren worden aan hun lot overgelaten. Dat leidt juist tot meer recidive. Ik roep de staatssecretaris dan ook op ons alternatief te steunen, gericht op werk tijdens en na detentie. Dat is de meest effectieve manier om recidive te voorkomen en draagt pas echt bij aan een veilig land.

Teeven wil ontoelaatbaar gedrag tijdens detentie straffen. Daar zij we het uiteraard mee eens. Maar hij dreigt ook rechten zoals gedragstherapie, opleiding en werk af te pakken van mensen die niet meewerken aan een goede terugkeer in de samenleving. Dat klinkt stoer en op het eerste gezicht wellicht logisch, maar op deze manier leg je je erbij neer dat mensen niet willen meewerken aan een terugkeer in de samenleving. Zo komen gedetineerden dus niet beter uit detentie dan ze erin gaan en neemt de kans op recidive toe.

De PvdA wil juist dat mensen beter uit de bak komen dan ze erin gaan. “Uit de bak, is aan de bak”, is niet voor niets al jarenlang mijn motto. We willen dan ook niet zoals de staatssecretaris bezuinigen op werk in detentie maar hier juist in investeren. Hiermee voorkomen we recidive en daarmee slachtoffers. Dat is uiteindelijk vele malen socialer en goedkoper, en draagt bij aan een veilig land.

Wij zijn voor een harde én effectieve aanpak: mensen die niet willen meewerken aan een goede terugkeer in de samenleving moeten daartoe worden gedwongen, desnoods met justitiële titel.  Namens de PvdA zal ik daarom tijdens het overleg over de nieuwe plannen van Teeven een alternatief (Uit de bak, aan de bak) presenteren. Belangrijkste punten hierbij zijn:

Werk, werk, werk

Gedetineerden moeten tijdens en na detentie aan het werk zijn. Dat verkleint de kans op herhaling van fout gedrag. Bovendien hebben ze geen tijd om vanaf de bank verder te gaan met criminele praktijken.

Opleiding

Een basisopleiding moet gevolgd kunnen worden als dit de kans op werk vergroot.

Zorg

Veel gedetineerden hebben een psychisch en/of verslavingsprobleem. Negeren heeft geen zin, hulp bieden wel. Als die problemen worden verholpen, desnoods gedwongen, is de kans op recidive vele malen kleiner.

Stok achter de deur

Gedetineerden moeten meewerken aan een goede terugkeer in de samenleving. Doen ze dat niet, dan kan via een rechterlijke uitspraak een sanctie volgen. Dus niet zoals Teeven willekeurig en opgelegd door personeel dat hier eigenlijk geen tijd voor heeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)