2.350
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Uiten mannen liefde zoals vrouwen dat doen?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Liefkozingen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Zomers nieuws. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent als het aankomt op het tonen van liefde. Aan een onderzoek van de Universiteit van Texas deden 168 (overwegend blanke) paren mee uit Pennsylvania (VS). Zij zaten allen in hun eerste huwelijk. Er werden interviews gedaan en daarna volgden er regelmatig telefonische interviews om te kijken of de manier waarop de partners hun liefde voor elkaar uitten veranderde. Dat werd 13 jaar lang volgehouden, daarna volgde weer een oog-in-oog interview. Op dat moment waren nog 105 van de paren bij elkaar, in 3 gevallen was één van de partners overleden en 56 paren waren gescheiden.
Wat bleek? Hoe meer de mannen van hun vrouwen hielden hoe waarschijnlijker het was dat ze dat ook uitten. Ze waren meer bij hun partners betrokken voor wat betreft vrijetijdsbesteding en huishoudelijke taken. Er waren ook kleine verschillen. Hoe meer de mannen van hun vrouwen hielden des te groter de kans dat ze begonnen hun vrouw aan te halen om te vrijen. Bij de vrouwen daarentegen was het andersom: hoe meer die van hun man hielden des te kleiner de kans dat ze het initiatief namen.
Jeetje. Ik ga er elke dag meer van begrijpen. Blijven studeren jongens en meisjes. Ook oefenen en alles wat je hebt opgestoken van al die onderzoeken in praktijk brengen.

Het gezonde weetje van dinsdag nalezen: Is alcohol slecht voor je?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)