Laatste update 17:22
10.818
50

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Uiterst rechts opvallend mild over ondertekenaars Nashville-verklaring

'De ondertekenaars van de Nashville-verklaring zijn dan ook in geen enkel opzicht representatief voor het Nederlandse christendom. Integendeel. Ze vormen met elkaar de lunatic fringe'

Cc-foto: Barney Moss

Er zijn in Nederland de nodige LHBT burgers die hun heil bij rechts zoeken omdat ze daar tenminste de homovijandigheid van de islam benoemen, terwijl de PvdA en Yasser Klaver de hele tijd theedrinken en meehuilen met de minaretten die tegenwoordig boven de dijk uitsteken. De ophef rond de Nashville-verklaring zou hen toch te denken moeten geven. De bekende rechtse roeptoeters reageren opvallend mild op de homohaat van SGP-leider Kees van der Staaij en zijn driehonderd mede-ondertekenaars. Dit was toch allemaal bekend, stellen zij ongeveer, en over de islam hoor je helemaal nóóóit iemand.

Veroordeeld
Dat grote zwijgen en vergoeilijken van extreem islamitische opvattingen is een leugen die zo langzamerhand al een decennium of twee wordt verspreid door kringen rond Wilders en de laatste jaren rond Thierry Baudet. De extremistische imams die van de kansel homoseksualiteit veroordelen, krijgen het continu op hun boterham. Vanuit alle hoeken van de samenleving. Hun bizarre opvattingen worden van links tot rechts veroordeeld.

Het is wel zo dat nadenkende mensen hun pijlen precies op de daders richten en niet een schot hagel lossen ongeveer in hun richting. Zij kijken niet alle moslims aan op de uitspraken van afzonderlijke personen. Zij veroordelen niet de hele islam om de opvattingen van een enkele stroming. Ze doen dat in het bijzonder niet omdat daarmee een signaal naar moslims zou uitgaan dat ook in hun ogen die homohaters blijkbaar de ware islam vertegenwoordigen. Het is al vaker betoogd: Wilders en de kalief van IS denken ongeveer hetzelfde over wat de islam allemaal inhoudt.

Selectieve verontwaardiging
Wij zien nu hoe vanuit uiterst rechts – GeenStijl ditmaal niet te na gesproken – een beetje een beschermende mantel wordt gehangen om Van der Staaijs schouders. Zijn critici krijgen te horen dat hun argumenten niets waard zijn vanwege selectieve verontwaardiging. En ach, dat we het allemaal toch al lang wisten met zijn allen.

Wie de handtekeningen onder de Nashville-verklaring leest, stelt vast dat hier bepaald niet de mainstream van het christendom aan het woord is. Van der Staaij leidt een splinterpartij. De honderden dominees die het document ondertekenden, maken vrijwel allemaal deel uit van zwarte kousenkerken zoals de Gereformeerde Gemeentes of de Hersteld Hervormde Kerk. De enkele PKN-er die op de lijst prijkt, hoort tot de kleine uiterst rechtse vleugel. Ook in orthodoxe kring neemt men op grote schaal afstand van de verklaring. Opvallend is voorts het ontbreken van predikanten uit de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, toch ook stevig staand in de calvinistische leer. De ondertekenaars van de Nashville-verklaring zijn dan ook in geen enkel opzicht representatief voor het Nederlandse christendom. Integendeel. Ze vormen met elkaar de lunatic fringe.

Weerwoord
Toch zitten er elke zondag bij elkaar genomen tienduizenden, zo niet een kleine tweehonderdduizend gelovigen onder de kansels van de ondertekenaars. In absolute termen is dat een behoorlijk aantal. Daarom verdient de Nashville-verklaring een beslist en principieel weerwoord. Dat komt inmiddels van alle kanten. Die duit hoeft hier niet nog een keer in het zakje te worden gedaan. Zeker nu het Openbaar Ministerie ook nog eens gaat onderzoeken of die Nashville-verklaring niet strafbaar is.

Dat lijkt niet het geval. Dit document valt duidelijk binnen de vrijheid van meningsuiting. Nergens worden door de ondertekenaars concrete op aarde uitvoerbare maatregelen voorgesteld om homoseksuelen in hun burgerrechten te beperken. En met gods rechterstoel bemoeit de staat zich niet.

Des te meer echter valt te midden van al deze ophef de geestelijke kalmte op van het Dukkianisme en andere geestelijke stromingen op de rechterflank, terwijl die anders toch meteen verontwaardigd op de banken springen. Nogmaals: dat moet te denken geven, vooral als je zelf LHBT bent. Rechts heeft niet bepaald een geweldige traditie in het verdedigen van het recht om seksueel jezelf te zijn. En een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (50)