1.084
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Uniek door je groepslidmaatschap

Hoe lager in de rangorde, des te belangrijker het wordt je lidmaatschap van de groep uit te dragen

Het zijn de mensen en instellingen die marginaal bij een prestigieuze groep horen die zich daar vaker op voor laten staan. Dat weten we natuurlijk wel een beetje, maar nu is het ook nog eens onderzocht. Volgens de onderzoekers noemen alternatieve artsen zichzelf vaker dokter dan artsen die een universitaire opleiding hebben gehad.

De Amerikaanse onderzoekers begonnen te kijken naar de websites van instellingen voor hoger onderwijs en hoe ze zich afficheren. Hogescholen (hoger onderwijs dat opleidt tot en met mastersniveau) gebruiken in 62,2 procent van hun beschrijvingen het woord universiteit, terwijl de opleidingen die ook nog doctoraal onderwijs bieden dat in 46,4 procent van hun beschrijvingen doen.

Ze onderzochten ook de manier waarop studenten over hun universiteit spreken. In de Verenigde Staten heb je heel goede universiteiten en universiteiten die een wat minder goede reputatie hebben. Die heel goede universiteiten worden Ivy League universiteiten genoemd. Van sommige universiteiten is dat algemeen bekend (Harvard), maar de University of Pennsylvania is ook zo´n Ivy League universiteit, maar lang niet iedereen weet het. De studenten van University of Pennsylvania gebruikten in de beschrijvingen van de universiteit waaraan ze studeren vaker het woord Ivy League.

Natuurlijk denken de meeste mensen dat ze uniek zijn en bijzonder, maar in werkelijkheid doe je dat wel door je te positioneren via het lidmaatschap van een groep. Of van meerdere groepen, want je bent zelden lid van uitsluitend één groep. En hoe lager in de rangorde, des te belangrijker het wordt je lidmaatschap duidelijk te maken. Bij officieren zie je ook zo iets. Een luitenant vindt het belangrijker dat mensen weten dat hij officier is dan een kolonel. En een arts die aan de universiteit heeft gestudeerd hecht er minder aan dat hij dokter wordt genoemd dan iemand die een opleiding heeft gevolgd tot alternatief arts.

Voor mijn eigen promotieonderzoek keek ik naar gebruikspatronen van zorg door mensen in twee gemeenschappen in Sri Lanka. Waarom gaan mensen bij de ene klacht naar de ene arts en bij andere klachten naar een andere? En hoe spelen die artsen erop in? Ik heb heel wat wetenschappelijke en traditionele artsen (voor traditionele artsen bestaat er in Sri Lanka een officiële opleiding) in die twee gemeenschappen gezien. Behalve uitgebreide interviews maakten we ook beschrijvingen van de spreekkamer. De traditionele artsen namen vaker de bloeddruk op, hadden vaker de stethoscoop om hun nek hangen en hadden allerlei mooi ingelijste diploma´s aan de wand hangen. En op de naambordjes bij de toegang tot de praktijk stond bij alle artsen die ik sprak altijd Dr. Achter de naam volgde dan een hele reeks titels. Van de meeste was het ook mijn Srilankese assistenten onbekend waar de afkortingen voor stonden. Het zou net zo goed voor een padvindersopleiding kunnen zijn. Zo verkoop je jezelf, want het is een markt. Zorg dat je indruk maakt.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)