556
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Uniek, maar geen outsider

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: hoe blijf je uniek, terwijl je er wel 'bij blijft horen'

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

De meeste mensen willen erbij horen, maar toch hun individualiteit profileren. Hoe doe je zo iets, want die twee verlangens zijn aardig met elkaar in conflict? Dat kan dan bestudeerd worden en in het Journal of Consumer Research dat al sinds 1974 bestaat, gepubliceerd worden.

De researchers deden veld- en laboratoriumonderzoek om te zien hoe mensen hun wens uniek te zijn bevredigden terwijl ze toch geen outsiders werden. Het blijkt dat men het meestal oplost door wel een merkartikel te kopen dat populair is bij de eigen groep (maar beslist niet bij de groep waar je niet toe wilt behoren), maar dat je dan kiest voor iets in een andere kleur of een ander design zodat je toch een beetje apart bent. Het onderzoek liet zien dat de mensen die zich vooral bezorgd maken over hun sociale identiteit voor de merkartikelen- vooral wat betreft kleding – gingen, terwijl  de mensen die een sterke neiging hadden om uniek te willen zijn minder populaire producten kozen.

Na het lezen van zo´n onderzoek vraag je je af hoeveel je zelf wel had kunnen bedenken zonder dat er een geleerde aan te pas kwam, maar anderzijds is het grappig dat wat je vermoedt ook vastgesteld kan worden.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)