Laatste update 13:01
2.585
45

Adviseur, jurist

Een door de wol geverfde in oorsprong juridische generalist met als specialiteit sociaal recht (Participatiewet, Wmo en ook Jeugdwet). Heeft een grote algemene en historische kennis en daarom een grote belangstelling voor wat er zich in de samenleving afspeelt. Politiek betrokken en breed ontwikkeld, waaronder ook op het terrein financiën.

Urk en het verlies van visserijgronden

Nationalisme heeft ons nog nooit wat goeds gebracht, alleen heel veel oorlog

Ik heb er tot nu toe, behalve een klein item op de televisie, weinig over gehoord. De Brexit leidt er waarschijnlijk toe dat Engeland zijn eigen exclusieve visserijzone enorm gaat uitbreiden. Zodanig, dat de Urker vissers nu peentjes zweten omdat ze, als dat doorgaat, een groot deel van hun rijke visgronden kwijtraken. Dat is precies hetgeen waar ik meteen, maar dan ook meteen aan dacht bij de Brexit… als er al een oorlog zal ontbranden, dan zal deze om te beginnen een visserijoorlog zijn.

cc-foto: Uwe
cc-foto: Uwe

Hier toont zich in volle glorie en omvang het gebrek aan inzicht en begrip bij de gemiddelde Nederlander waar Europa echt voor staat. In de vissersdorpen van Nederland is het een bekend geluid: “Europa weg ermee”. Waarom? Omdat het de overbevissing beperkt, een bureaucratie heeft (die relatief en absoluut erg klein is) en ander onware maar lekker bekkende argumenten. Daarbij wordt volledig uit het oog verloren dat Nederland misschien wel een veel te grote visserijsector heeft voor zo’n klein landje.

In Europa wordt met compromissen gewerkt en zijn er slimme ambtenaren in Brussel, die zowel de kool als de geit proberen te sparen. Dat gooien we het liefst weg omdat ons dat het beste uit lijkt te komen. De kokervisie van eigenbelang heet dat. Stel dat Europa uit elkaar spat, wat zijn we als Nederland dan? Een heel klein landje met een veel te grote mond. We zullen dan bij alle andere landen moeten gaan bedelen om toegang tot vissersgronden en andere handelsvoordelen te krijgen. En die zullen allemaal zo reageren als waar Groot Brittannië, Urk en Volendam een abonnement op hebben: “Eigen volk eerst”.

Gefeliciteerd Urk en ook Volendam, kan je eindelijk helemaal jezelf zijn. De vis wordt duur betaald. De Urker hartenkreet aan de onderhandelaars in Brussel zal niet gehoord worden, er zijn belangrijker zaken. Dit is nog maar het begin van de ellende die Brexit met zich mee gaat brengen, maar wel een goede waarschuwing. Ik vrees, als iemand die gewoon kan nadenken, dat er ons nog veel ergere dingen te wachten staan, vooral als de nationalistische populisten gaan winnen.

Nationalisme heeft ons nog nooit wat goeds gebracht, alleen heel veel oorlog.

Maar als de dijk je horizon is geloof je dat niet. Wie niet horen wil moet voelen is een oud gezegde.


Laatste publicatie van Harry Bleeker

  • Homo Vanus

    Waarover men spreken kan, daarover moet men niet zwijgen

    september 2020


Geef een reactie

Laatste reacties (45)