1.246
55

Voormalig lid Provinciale Staten (SP)

Ron van Zeeland is van 2007 tot 2012 lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de SP geweest. In 1993 werd hij voor het eerst gekozen voor de SP in de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch. In 1995 werd hij daarnaast gekozen tot voorzitter van het COC Den Bosch. Van 1998 tot 2000 was hij in dienst van de Rotterdamse SP-fractie.

Vaderland

Over hoe het liberale Nederland verdwijnt en het vertrouwen in de politiek verloren gaat

Er waren tijden dat je in het buitenland met trots uitlegde hoe liberaal Nederland was. Nu verkoopt een liberale premier zijn ziel aan homofobe christenen en xenofobe ‘vrijheidsstrijders’.

Die trots heeft al lang plaats gemaakt voor schaamte. Schaamte over het meeloopgedrag van partijen waar ik het vaak mee oneens was, maar waar ik nog wel respect voor kon opbrengen. In de politiek draait het om macht, dat heb ik zelf ervaren. Dat zet me ook aan het denken. Het gaat me aan het hart dat mijn eigen partij om te kunnen besturen zich in Brabant al ironisch een keurige middenpartij noemt en zich door de VVD de maat laat nemen. Daarover een andere keer meer, wanneer de tijd en wat meer afstand een afgewogen oordeel mogelijk maken.
Maar wat me nog meer aan het hart gaat is dat de VVD en het CDA uit pure machtspolitieke overwegingen in zee gaan met mensen en politieke partijen die het land schade toebrengen. Sterker nog, die de vrijheden van mensen bedreigen.
Misschien verlies ook ik nu wel het vertrouwen in de politiek en ben ik al die jaren gewoon te naïef geweest. Maar wat moet ik dan denken van een minister-president die alle kritiek lachend wegwuift. Of het nu onze internationale economische positie betreft die ondergeschikt gemaakt wordt aan de regeringsmacht, of dat het een fundamentalistisch splinterpartijtje is die vrouwen en homo’s fundamentele rechten ontzegt maar ondertussen wel haar rabiate eisen stelt aan Mark Rutte.
Ik heb vaak gedacht dat de bodem nu toch wel bereikt zou zijn en dan lees je dat er in Londen tegen je eigen land wordt gedemonstreerd omdat jouw land een Oegandese homoseksuele asielzoeker terugstuurt naar zíjn vaderland waar een geïnstitutionaliseerde jacht op seksuele minderheden gaande is.
Ja, ik heb het over mijn land, ons land, ons ooit liberale land dat een veilig toevluchtsoord was voor vervolgde minderheden. In de jaren tachtig demonstreerde ik tegen Thatcher toen zij in ‘haar’ land de ‘promotie van homoseksualiteit’ verbood. En nu, onder het zogenaamde liberale bewind waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt, zijn de rollen omgedraaid. Ik weet nu dat met name xenofoob- en homofoob-rechts Nederland zijn vingers er bijna bij opvreet wat hier gebeurt. En dat steeds meer fatsoenlijke rechtse mensen zich schamen voor het beleid van hun partijen.
Ter troost ‘Vaderland’ van Frank Boeijen, hier gezongen door Mathilde Santing. Een lied waar ik soms kippenvel van krijg en waarvan ik hoop dat ik er snel weer naar kan luisteren zonder plaatsvervangende schaamte over mijn vaderland.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Deze opinie verscheen eerder op het blog van Ron van Zeeland

Geef een reactie

Laatste reacties (55)