645
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vaders

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: De moderne vader een mythe?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het is Vaderdag en papa krijgt een kleinigheidje omdat hij een veel lievere papa is dan de vaders vroeger waren. Is het beeld van de ‘moderne vader’ die veel meer met zijn kinderen bezig is dan zijn vader of grootvader wel juist? Onderzoek gedaan door het Centre for the History of Medicine aan de University of Warwick laat zien dat het idee dat vaders de laatste 20 jaar zo veranderd zijn een mythe is

Er is veel historisch materiaal dat toont dat vaders een verzorgende rol hadden, en dat ze bijvoorbeeld vrij namen om hun partner in de periode rond de geboorte te helpen. Onofficieel vaderschapsverlof. Dokter Laura King, die promoveerde op het onderzoek zegt: “We moeten af van het idee dat hechte  relaties tussen vaders en kinderen sinds de jaren zeventig, of zelfs de jaren negentig pas zijn ontstaan. Het stereotiepe van de afstandelijke strenge Victoriaanse patriarch overschaduwt de werkelijkheid die toont dat vaders voor hun kinderen zorgden, ze opvoedden en ze ook verzorgden.”

Het enige dat in de loop van de tijd veranderd lijkt te zijn is het luiers verwisselen. Statistische gegevens laten zien dat in 1982 43% van de vaders nog nooit een luier verwisseld had, terwijl dat in 2000 slechts 3% was. Het blijkt dus wel altijd beter te kunnen.

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: Geen ruzie maken, papa en mama. Volg Ivan ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)