792
23

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vakantie!

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: werkstress, oud worden en vakantie!

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Is een stressvolle baan wel gezond? Veel mensen vrezen het ergste en misschien hebben die wel gelijk, want onderzoek laat zien dat werkstress invloed heeft op ons DNA. Om precies te zijn op die delen van onze chromosomen die belangrijk zijn voor onze levensduur: onze telomeren. De Finse onderzoekers ontdekten dat mensen met de grootste werkstress de kortste telomeren hebben.

Onze telomeren worden gedurende ons leven korter en dat gebeurt met name door oxidatie (daarom zijn veel mensen overtuigd van het belang van antioxidanten en ze eten volop goede vitamientjes van A en E en C en ook wat bètacaroteen) en door beschadiging door bepaalde chemicaliën (dus laten we op het milieu letten). Korte telomeren zorgen niet goed meer voor herstel van het erfelijk materiaal en bij het delen maken ze foutjes en hup, dan kun je kanker krijgen. Het onderzoek suggereert nu dat we aan dat lijstje werkstress (uitputting) toe moeten voegen. OK, tijd voor vakantie dus.


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (23)