4.862
75

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Vakantie en gedwongen huwelijk

In plaats van zon, zee, strand en vakantieliefde een gedwongen huwelijk met je neef of nicht

De zomervakantie is begonnen en voor velen wordt het zon, zee, strand, ontspanning en vakantieliefde. Voor anderen wordt het een gedwongen huwelijk met een neef of nicht, of een ontmoeting met een potentiële schoondochter dan wel schoonzoon.

Afgelopen week hebben PvdA en SP in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor deze groep. Ze vinden dat de overheid meer moet doen om meisjes en vrouwen te helpen die het slachtoffer zijn van geweld of onderdrukking door hun eigen familie. Een terecht verzoek, maar het is jammer dat ze vergeten de jongens te noemen, want er zijn ook jongens die tegen hun zin uitgehuwelijkt worden.

Uithuwelijking 
Uithuwelijking komt vaak voor onder de groeperingen als Turken, Afghanen, Pakistanen, Irakezen, Marokkanen, Koerden. Het komt voor in culturen rond de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten, in Zuid- en Centraal-Azië en ook onder Roma, Hindoestaanse en orthodox-christelijke gemeenschappen in Nederland.

Deze mensen zien het vaak niet als een gedwongen huwelijk. De een doet het om een familielid te helpen naar Europa te komen, en een ander doet het om te voorkomen dat de eer van de familie wordt aangetast als hun dochter kiest voor haar geliefde (en niet het beoogde familielid). Of het is een manier om te voorkomen dat hun dochter of zoon een relatie aangaat met iemand van een andere religie. Uithuwelijking kan ook eerverlies van de familie herstellen. In dergelijke gemeenschappen vinden ouders de codes van hun religie en cultuur belangrijker dan de liefde van en voor hun kinderen.

Nederlandse ambassade 
Als maatschappelijk werker kreeg ik een vraag van een vrouw voor twee vriendinnen van haar dochter. Die twee zaten samen op school en ze moesten met de familie mee naar Turkije om andere familieleden op te zoeken. Eenmaal daar werden beide meisjes als bruiden toegezegd aan hun neefjes. Via de sociale media hadden ze haar dochter stiekem om hulp gevraagd. Ik adviseerde de vrouw om de Nederlandse ambassade in Turkije op de hoogte te stellen en om een oom of een ander familielid, wonend in Nederland, verantwoordelijk te maken voor het welzijn van de meisjes. Als er wat met hen zou gebeuren, zou dat familielid hier een groot probleem hebben. En paar maanden later keerden de meisjes heelhuids en ongetrouwd terug.

Officiële cijfers laten zien dat alleen al in de Regio Haaglanden vorig jaar zestien gedwongen huwelijken zijn gesloten, twintig meisjes zijn ontvoerd naar landen van herkomst en negentien meisjes bleken thuis opgesloten te zijn.

Het is belangrijk dat scholen en alle andere instantie goed geïnformeerd zijn over de codes van eer en eerverlies. Bij een eerkwestie zijn er slachtoffers van psychisch en fysiek geweld en in een extreem geval kan het leiden tot moord.

 

Het nieuwe boek van Celal is: Het is je zusje! Eermoord in Nederland. (februari 2015)


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (75)