Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vakbond moet de klimaatbeweging serieus nemen

  •  
13-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Klimaatstaking in Maastricht

© ANP

Het klimaatakkoord is een neoliberaal akkoord dat de rijken ontziet en de armen belast.
‘What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!’ Dit was misschien wel de dominante leus tijdens de indrukwekkende wereldwijde demonstraties eind september. Meer dan zeven miljoen mensen deden hieraan mee. Ook in Nederland liepen er op vrijdag 27 september 35.000 mensen mee in een prettig chaotische demonstratie door het centrum van Den Haag. Het zijn de beginnetjes van een wereldwijde klimaatbeweging.
Het idee van klimaatrechtvaardigheid – dat de grote vervuilers voor de transitie betalen, en dat werkende mensen en inheemse volkeren ontzien worden – zou ook een belangrijke leidraad moeten zijn voor de vakbeweging. Het is een belangrijk tegenwicht voor schijnoplossingen zoals emissiehandel en de focus op individuele aanpassingen van de levensstijl.
De Nederlandse regering ontziet de fossiele industrie. Het klimaatakkoord rept met geen woord over Schiphol en voorziet vooral in allerlei subsidies voor bedrijven die investeren in technologische innovatie. Werkende mensen moeten veelal zelf opdraaien voor de transitie van het gas. Het is dus een neoliberaal akkoord dat de rijken ontziet en de armen belast. Er is heel veel meer nodig om de opwarming van het klimaat onder de 1,5 graad te houden en een zichzelf versterkend proces van klimaatverandering te voorkomen.
Het is daarom belangrijk dat de vakbeweging, met de FNV voorop, de samenwerking opzoekt met de klimaatbeweging en het voortouw neemt in het formuleren van een ambitieus plan voor een rechtvaardige transitie. Twee vragen zouden hierbij leidend moeten zijn: wat zijn de gevolgen van de klimaatcrisis voor verschillende sectoren? Welke eisen moet de vakbeweging stellen in deze sectoren voor een rechtvaardige transitie?
Met eisen zoals gratis openbaar vervoer en isolatie van alle woningen kan de vakbond werkende mensen overtuigen dat de klimaattransitie ook in hun voordeel kan uitpakken. In plaats van een bedreiging van werkgelegenheid, kunnen er zo juist honderdduizenden nieuwe banen worden gecreëerd. Het door de FNV afgedwongen kolenfonds – waarbij er geld kwam voor omscholing van werkende mensen in de kolensector – is een belangrijk precedent voor de fossiele industrie als geheel.
In plaats van Rutte’s klimaatakkoord te steunen, kunnen Nederlandse bonden beter over de grenzen kijken voor inspiratie. De Britse vakbondskoepel TUC riep haar miljoenen leden op om op 20 september een half uur het werk neer te leggen. In Duitsland bracht IG Metal op 29 juni 40.000 metaalwerkers samen om te demonstreren voor een eerlijke transitie. De bond werkt hierbij nauw samen met de scholieren van Fridays for Future.
De klimaatcrisis is op deze manier niet alleen een levensgrote bedreiging voor werkende mensen wereldwijd. Het is ook een kans voor de vakbond om haar relevantie te bewijzen aan een nieuwe generatie: kaderleden van de vakbond hebben veel kennis over het werk in hun sector en zij hebben met het stakingsmiddel ook een belangrijke hefboom om verandering af te dwingen. We hebben geen tijd te verliezen!
Jesse Oberdorf, organizer FNV Mathijs van de Sande, kaderlid FNV Radboud Universiteit Bas Vermaat, kaderlid FNV Zorg & Welzijn Fatma Kiymazaslan, kaderlid FNV Zorg & Welzijn Hans Lammers, kaderlid FNV finance Sjarrel Massop, kaderlid FNV senioren Jan Schiefer, kaderlid FNV Zorg & Welzijn Khadijah Tahiri, kaderlid FNV schoonmaak Atse de Vries, kaderlid FNV Bouwen en Wonen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.