1.155
14

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Vaker seksen dan de buren maakt gelukkig

Of nog beter: Hoe vaker mensen seks hebben des te gelukkiger ze zijn

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Meer seks hebben dan de buren draagt bij tot ons geluksgevoel. Dat is uitkomst van aan onderzoek waarover onlangs een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift verscheen onder de mooie naam “Sex and the Pursuit of Happiness: How Other People’s Sex Lives are Related to Our Sense of Well-Being”.  

Het lijkt wonderlijk, want tenzij de buren zo luidruchtig zijn bij het bedrijven van de liefde dat je het goed kunt horen en tellen, is seks toch wel een activiteit die zich in de privésfeer afspeelt. We hebben meestal geen flauw idee of de buren seks hebben en zo ja, hoe vaak en zeker niet of ze er tevreden over zijn.

Onderzoeker TimWadsworth gebruikte voor zijn onderzoek de gegevens van het General Social Survey dat al sinds 1972 peilt hoe het met Amerika gesteld is. Jaar in jaar uit wordt aan mensen gevraagd of ze wel gelukkig zijn en dat wordt dan in verband gebracht met een aantal factoren zoals inkomen, gezinsleven, gezondheid, woonomstandigheden en ja, sinds 1989 worden ze ook ondervraagd over hun seksleven. TimWadsworth gebruikte voor zijn analyse de gegevens van 15.386 mensen die tussen 1993 en 2006 aan de survey meededen.

Na gecontroleerd te hebben dat de resultaten niet ook door andere factoren zoals inkomen, gezinsleven of gezondheid verklaard kunnen worden, blijkt dat hoe vaker mensen seks hebben des te gelukkiger ze zijn. Dat is niet vreemd voor iets dat zoveel mensen obsedeert en als hun favoriete vrijetijd besteding beschouwen.

Om je even gerust te stellen: dit zijn algemene conclusies. Dat jij heel gelukkig bent terwijl je het een keer per week doet hoeft je niet te motiveren om nu onmiddellijk boos op deze onderzoekuitkomsten te reageren. En jazeker, mensen zijn geneigd een beetje op te scheppen over hun seksuele activiteit, maar dat geldt voor degenen die het vier keer per week doen zowel als voor de mensen die eens per maand de moeite nog nemen. Uiteindelijk klopt de conclusie dus wel zo’n beetje, te meer omdat er al meer onderzoeken zijn die dat hebben vastgesteld.

Blijft de vraag hoe Timmie kan beweren dat het mensen gelukkiger maakt als ze denken dat ze meer seks hebben dan anderen. Dat kon worden vastgesteld door te vragen naar wat mensen denken dat normaal is. Wat hun gevoel voor een normale seksfrequentie bepaalt is gebaseerd op wat ze daarover in glossy’s lezen. De Cosmo bijvoorbeeld doet nog wel eens een testje over hoe vaak normaal is en de Flair en Viva laten zich ook niet onbetuigd met artikelen over het onderwerp ‘Doen we het wel genoeg?’. Ook vormen mensen zich daarover een mening via de films en televisieprogramma’s die ze zien. Bovendien wordt er ook wel over gepraat. Vrouwen onder elkaar. Mannen onder elkaar.

Vervolgens kan Wadsworth concluderen dat het met seks is als met alle sociale gedrag. We vergelijken en zijn gelukkiger als we boven het gemiddelde zitten (en de buren zijn maar gemiddeld). Of het nu om inkomen gaat, om de schoolcijfers van je kinderen, om hoe ver je op vakantie gaat of hoe vaak je van bil gaat. Net als met alle onderzoek zou ik willen zeggen: neem de uitkomsten voor what’s it’s worth.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Alles moet wijken voor opadag

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (14)