702
2

Filmmaker, journalist

Bart Juttmann (1981) is filmmaker, journalist en tekstschrijver. Hij recenseert films voor tijdschriften en websites. Daarnaast schreef hij onder meer het scenario voor de webserie 'Ideale liefde' (2013). Andere producties zijn 'Het laatste woord' (2011); 'Thuisfront' (2008); 'De Ein fan 'e Wrald’' (2007); 'The seven of Daran; the battle of Pareo Rock' (2005-2007)

Vampier met een hoofddoekje

Het Iraanse toonbeeld van zedigheid blijkt het grootste gevaar in een verdorven wereld

Wie bij Iraanse cinema denkt aan de poëtische beelden van Abbas Kiarostami of de intense familiedrama’s van Asghar Farhadi, krijgt wat voor zijn kiezen met A Girl Walks Home Alone At Night. De film wordt door de makers namelijk zeer treffend omschreven als de eerste Iraanse vampieren-spaghetti-western.


Een kleine nuancering is wel op zijn plaats. De Iraanse schrijver-regisseuse Ana Lily Amirpour is geboren in Londen en haar speelfilmdebuut is ontwikkeld in het Sundance Filmlab en gefilmd in California. Maar goed, in de film wordt Farsi gesproken en het verhaal speelt zich af in een Iraanse spookstad, waar weinig te merken is van de islam. Het straatbeeld wordt bepaald door junkies, pooiers, zwervers en hedonistische rijkeluiskinderen. Door deze straten zwerft een jong meisje met een keurig hoofddoekje, die een vampier blijkt te zijn op zoek naar een prooi. Maar dan krijgt ze gevoelens voor een van haar potentiele slachtoffers, een jonge drugsdealer.

Zoals bij zoveel intelligente films kun je bij A Girl Walks Home Alone At Night er uit halen wat je er zelf in stopt. De juxtapositie van een verdorven wereld en het Iraanse toonbeeld van zedigheid dat het grootste gevaar blijkt te bevatten, is vatbaar voor allerlei duidingen. Helaas is de film niet zonder aanzienlijke tekortkomingen. Amirpour lijkt te gepreoccupeerd met het gestileerde zwartwit camerawerk en de verstilde sfeer om ze zich te bekommeren om plot en karakters. Pas heel laat komt er een dramaturgische constructie op gang die de kijker geïnteresseerd maakt in de personages en de uitkomst van het verhaal.

Uiteindelijk is het toch een goed verhaal dat een horrorfilm echt eng maakt, meer dan spookachtige belichting en bloedspetters. Er is weinig dat ik fijner vind aan een film dan dat hij me goed bang weet te maken, maar dat gebeurt helaas nooit bij A Girl Walks Home Alone At Night. Sterker, ik betrapte me er op dat ik een paar keer op mijn horloge keek.

Ik raad A Girl Walks Home Alone At Night aan voor de originaliteit, de mooie beelden en om iedereen zijn eigen interpretatie er op los te laten. Verder hoop ik dat we over enkele jaren kunnen terugkijken op deze film als een imperfect maar veelbelovend debuut van een interessante jonge filmmaakster die zich inmiddels verder heeft ontwikkeld.

Bart Juttmann, bekend van de webserie Ideale Liefde, bespreekt op Joop wekelijks een film.
Volg Bart ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (2)