5.241
167

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Van Helvert vindt kinderverkrachters een deel van de oplossing

Daaruit blijkt het diepe morele verval waarin het CDA is geraakt.

cc-foto: Elvike Imelman

Het standpunt van CDA en VVD is nog steeds duidelijk: die IS-vrouwen moeten berecht worden, zolang dat maar niet in Nederland gebeurt. Daarbij overschrijdt men steeds meer grenzen. Dilan Yesilgöz, Kamerlid van de VVD tilt niet zo zwaar aan het feit dat zij dan in Irak misschien de doodstraf kunnen krijgen. Het CDA-kamerlid Martijn van Helvert gaat nog een stapje verder. Deze vrolijke carnavalsvierder vindt dat president Bashar El Assad misschien wel onderdeel is van de oplossing. Thierry Baudet koestert die gedachte al veel langer.

De Syrische dictator heeft inderdaad ervaring met kinderen, zo blijkt uit een VN-rapport waar Joop al naar verwees zonder op de specifieke details in te gaan. Nu gebeurt dit wel: het verkrachten van minderjarigen is een veel voorkomende praktijk onder de soldaten en de geheime agenten van Assad. Ze gebruikten de kinderen bovendien als levend schild tijdens gevechten.

Kinderen uit verdachte families zijn op grote schaal gearresteerd en vastgezet in de beruchte gevangenissen van het regime. Daar lopen zij de kans te worden afgeranseld met metalen kabels, zwepen, alsmede met houten en metalen stokken. Tot het repertoire van de bewakers behoren bovendien het toedienen van elektrische schokken, ook op de genitaliën, het toebrengen van brandwonden met sigaretten, het uittrekken van vinger- en teennagels en het aan de polsen ophangen. Dan zijn er nog de langdurige eenzame opsluiting en het onthouden van slaap.

Vanzelfsprekend worden de ouders in de meeste gevallen zoveel mogelijk in het ongewisse gelaten over het lot van hun kinderen. Het omgekeerde gebeurt ook en wel als kinderen voor de ogen van ouders of andere familieleden worden gemarteld en/of verkracht om ze zo tot een bekentenis te brengen.

De christendemocraat Van Helvert vindt de dictator die deze misdaden goedkeurt, bevordert en beloont, een onderdeel van het de oplossing. Hij is nog steeds niet op het matje geroepen. Zijn fractiegenoten hebben niet het vertrouwen in hem opgezegd. Er is geen procedure op gang gebracht om hem uit de partij te royeren.

Daaruit blijkt het diepe morele verval waarin het CDA is geraakt. Zelfs Dilan Yesilgöz, toch voor geen kleintje vervaard gaat zover niet.

Is het slechtheid, is het een gewetenloze mentaliteit die Van Helvert zo op het hellend vlak heeft gebracht? Nee, het is lafheid. Het is pure angst voor de twitterende hordes, die hij verwart met de achterban van het CDA. Hij is bang kiezers te verliezen als hij openlijk uitspreekt dat Nederland zijn verantwoordelijkheid moet nemen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (167)