1.722
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Van knuffelen wordt iedereen gelukkiger

Mijn lijfspreuk is: 'Zoals de planten water en de bloemen zon nodig hebben, zo hebben mensen aandacht en knuffels nodig'

Een blog op Psychology Today door Pamela Regan over een café in Japan waar eenzame klanten tegen betaling geknuffeld worden zette me aan het denken. Niet dat het idee dat knuffelen van groot belang is voor ons welzijn zo belangrijk is voor het menselijk welzijn erg nieuw is. Dat weten we al sinds vele jaren, nadat experimenten in een weeshuis lieten zien dat de baby’s die voldoende aandacht kregen het goed deden, maar dat de zuigelingen die vergeten werden wegkwijnden.

Relaties zijn ook, naast het delen van financiën en het samenwerken bij de opvoeding van de kinderen, vooral van groot belang bij het elkaar verschaffen van knuffels. Geknuffelde mensen zijn gelukkiger. Mijn lijfspreuk is daarom ook: “Zoals de planten water en de bloemen zon nodig hebben, zo hebben mensen aandacht en knuffels nodig.”

Een knuffel per dag is wel het minste dat je nodig hebt om een behoorlijk mens te blijven. Het maakt een hoop oxytocine bij je vrij: bindingshormoon, dat zorgt voor een sociale houding.

Nee, de blog zette mijn gedachten op het spoor van de consequenties van het idee dat we ook kunnen betalen voor die knuffel per dag. Een zoektocht op het internet opende een wereld voor me. Het is helemaal geen Japans idee. Er zijn veel websites waar je terecht kunt als je op zoek bent naar warmte. Op de website Business Insider onder ‘carreers’ vind je bijvoorbeeld het verhaal over de 30-jarige Samantha Hess uit Portland (VS) die voor 60 dollar per uur met vreemden knuffelt. En de Daily Mail brengt het verhaal van de 29-jarige Jacky Samuel uit New York die 260 dollar per dag verdient met knuffelen.

Wat wil je later worden als je groot bent? ‘Ik wil professioneel knuffelaar worden, mama.’ Ik geloof niet dat er een opleiding voor nodig is en ik hoop maar dat er een aantal regels zijn voor het uitoefenen van dit beroep, zodat de grenzen van het knuffelen goed zijn afgebakend. Het kan immer behoorlijk verwarrend zijn zo samen te knuffelen: wat hoort er wel bij en wat niet? Moet je er aantrekkelijk uitzien om zo’n carrière te kiezen en hoe vaak ga je in bad om onaangename geur te voorkomen? Kun je ook klanten weigeren en hoe doe je dat als er eentje voor de deur staat?

Is het zo dat een gratis knuffel meer waard is en zorgt voor veel meer oxytocine dan een knuf waarvoor je betaalt? Kun je, als je een krappe beurs hebt, toe met het knuffelen met je huisdier? Uit de zorg voor demente ouderen in Japan zijn experimenten bekend met robots die kunnen knuffelen, maar kan het zitten op de bank met een opblaasvrouw dan misschien ook effectief zijn?

Ik zie de laatste tijd veel foto’s van mannen met wapens die triomfantelijk afgehakte hoofden tonen, mannen die kwaad zijn, mannen die roepen om wraak, mannen die met vlaggen zwaaien die eigenlijk te groot voor hun hart zijn. Vaak vraag ik me daarbij af of die wel voldoende geknuffeld zijn in hun leven. Misschien moeten we uit de publieke middelen daar een stel professionele knuffelaars op afsturen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)